Liczba wyników: 1546
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadza kontrole u 2000-2500 producentów rocznie. W trakcie kontroli inspektorzy IJHARS sprawdzają m.in. prawidłowość znakowania żywności. Zdarza się, że producenci umieszczają informacje na etykiecie, które mają zachęcić konsumenta do wyboru danego produktu, sugerując, że posiada specjalne właściwości, podczas gdy wszystkie podobne środki spożywcze posiadają takie właściwości.
Ujędrnienie i nawilżenie skóry, zmatowienie cery tłustej, odżywienie włosów, to tylko niektóre właściwości jakie posiada jajko. W kosmetykach często znajdują się składniki występujące w jajkach. Żółtko bogate jest w ważne dla naszej cery witaminy A, B i E oraz minerały, jak: jod, żelazo i fosfor. Białko natomiast ma właściwości ściągające i odmładzające.
Natura obdarzyła człowieka wieloma gatunkami roślin, które posiadają właściwości lecznicze. Przez wiele lat leki naturalne były główną, a często nawet jedyną bronią w ręku lekarza. Jednak w obecnych czasach naturalne preparaty lecznicze są przez nas często lekceważone. Coraz częściej sięgamy po popularne środki przeciwbólowe i lecznicze, chociaż w wielu przypadkach naturalne substancje i metody stosowane przez naszych przodków z pewnością przyniosłyby nam ukojenie. Warto jednak zadać sobie odrobinę trudu i poszukać naturalnych olejków oraz różnego rodzaju naturalnych produktów, które mają właściwości terapeutyczne i lecznicze.
Po miód warto sięgać nie tylko wtedy, gdy czujemy się przeziębieni, ten niepozorny smakołyk ma znacznie więcej prozdrowotnych właściwości.
Algi, czyli słono lub słodkowodne glony, znajdują coraz szersze zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Ich właściwości docenili także dietetycy.
Przedstawiamy jeszcze jeden powód, aby zaparzyć filiżankę zielonej herbaty. Do prozdrowotnych właściwości napoju zaliczyć należy korzystne działanie na układ kostny.
Soja to produkt, który zdaniem naukowców powinien znajdować się w naszej diecie. Jedne z nowszych badań podważają prozdrowotne właściwości soi.
Zielona herbata znana jest ze swych prozdrowotnych właściwości, amerykańscy naukowcy odkryli, że zawarta w niej substancja może hamować rozwój raka piersi.
Zielona herbata to napój cieszący się coraz większą popularnością, niektórzy sięgają po nią ze względu na wyjątkowy smak, inni cenią jej właściwości zdrowotne.
Naukowcy z Uniwersytetu Oxfordzkiego przeprowadzili badania, z których wynika, że związki mające właściwości antyutleniające dodane do jedzenia mogą przedłużyć życie konsumentom nawet o 10 lat.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość