Liczba wyników: 5072
Dzienne spożycie soli w Polsce prawie trzykrotnie przekracza zalecaną przez WHO dawkę. Świadomość polskich konsumentów dotycząca zagrożeń wiążących się z nadmiernym spożyciem soli jest znikoma i nie przekłada się na zmianę nawyków - wynika z Raportu Mniej Soli.
W obchodzonym 10 kwietnia Dniu Służby Zdrowia serwis Konsylium24.pl opublikował wyniki sondażu, z którego wynika, że tylko 17% polskich lekarzy pracuje w wymiarze jednego etatu zgodnego z normami UE czyli 37 godzin i 55 minut.
6 lutego w Sali Obrad Urzędu Miasta Krakowa odbędzie się konferencja zorganizowana przez Fundację „Prophylaktikos" otwierająca Program Naukowo - Edukacyjny „Profilaktyka Niedoboru Jodu w Polskim Społeczeństwie".
Na koncie Narodowego Funduszu Zdrowia nadal znajduje się prawie 9 milionów złotych przeznaczonych w tym roku na badania profilaktyczne na Pomorzu i 6 milionów złotych, które NFZ chce zapłacić lekarzom POZ za badania profilaktyczne chorób krążenia u 35-, 40-, 45-, 50- i 55 – latków – informuje Dziennik Bałtycki.
Coraz więcej Uniwersytetów Trzeciego Wieku boryka się z problemami zbyt dużej ilości kandydatów. Na UTW w Olsztynie studiuje obecnie niemal 700 słuchaczy, a chętnych nadal przybywa - informuje Gazeta Olsztyńska.
Podświadome pragnienia, losowo wybrane obrazy z życia, bądź obejrzanych filmów, czy też informacje o przyszłości - czym są sny?
Szacuje się, że zespół jelita drażliwego jest rozpoznawany u około 20% ludzi, w większości u kobiet. Jak rozpoznać ZJD? Jakie są jego przyczyny? Czym leczyć?
Kuchenne upodobania Polaków od jakiegoś czasu rozszerzają się o potrawy i składniki pochodzące z Bliskiego Wschodu. Coraz częściej można spotkać połączenia tradycyjnych receptur z orientalnymi dodatkami, które mają wyjątkowo intensywny smak i aromat. Jednym z nich jest pasta tahini. Z czym można ją podawać i do jakich potraw dodawać?
„Musimy mieć świadomość, że paląc byle czym, niszczymy ludzkie zdrowie i życie. Społeczeństwo tej świadomości nie ma” – mówi dr n. med. Piotr Dąbrowiecki, specjalista chorób wewnętrznych i alergologii w Wojskowym Instytucie Medycznym w Warszawie. Dr Dąbrowiecki łączy pracę zawodową z funkcją prezesa Polskiej Federacji Chorych na Astmę, Alergię i POChP.
Bardzo popularne ostatnimi czasy słowo „gluten” może wprowadzić zamęt w jadłospisie wielu miłośników świadomego odżywiania. Jednak czy każdy bez wyjątku powinien wykluczyć produkty mączne z codziennej diety? Czym tak naprawdę jest gluten oraz jaki wywiera wpływ na kondycję naszego organizmu? Odpowiedzi na te pytania pozwolą nam wprowadzić równowagę do codziennej diety, poprawiając zarówno stan naszego zdrowia, jak i samopoczucie.