Liczba wyników: 398
Płuca są jednym z najważniejszych organów w ciele człowieka. Niezwykle istotne jest dbanie o ich kondycję każdego dnia, co może pomóc uniknąć rozwoju wielu poważnych chorób. Jedną z nich jest przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP), która od wielu lat zajmuje wysokie miejsce w rankingu chorób będących przyczyną dużej niepełnosprawności i coraz większej śmiertelności. Co godzinę w Polsce z powodu POChP umierają dwie osoby. Choroba rozwija się powoli i niepostrzeżenie, wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że choruje. Mądre dbanie o płuca ma zbawienny wpływ na zdrowie i kondycję tego narządu.
Lekarze wykryli u Michaela Douglasa guz w gardle. Rzecznik 65-latka potwierdził, że jest on chory. Aktora czeka 8 tygodni chemioterapii i naświetlań. Zarówno pacjent, jak i lekarze są jednak dobrej myśli.
Wysoki poziom cholesterol napędza wzrost guzów raka piersi.
Mammografia 3D może wykryć więcej potencjalnie śmiercionośne guzów niż tradycyjne promienie rentgenowskie.
Według Światowej Organizacji Zdrowia rak płuca to w skali globu najczęściej występujący i jeden z najgorzej rokujących nowotworów. Każdego roku przybywa ponad 1 mln 200 tys. nowych przypadków. Polska należy do krajów, w którym rak płuc również stanowi najczęstszy powód zgonu z przyczyn nowotworowych, u obu płci. Sytuacja jest tym bardziej dramatyczna, że, o ile w przypadku innych rodzajów nowotworów złośliwych statystyki się poprawiły, w przypadku raka płuca trudno mówić o sukcesach. Czy rzeczywiście tak jest i dlaczego? Na ten temat mówi prof. dr hab. n. med. Joanna Chorostowska-Wynimko, kierownik Zakładu Genetyki i Immunologii Klinicznej Instytutu Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie.
U osób z wyższym wykształceniem i lepiej sytuowanych częściej rozwija się guz mózgu.
Smażone potrawy nie należą do najzdrowszych, nowe badania pokazują, że mogą zaostrzyć stany zapalne jelit i sprzyjać rozwojowi guzów w tej części układu pokarmowego.
Na McGill University odkryto wyższą częstość rozwoju raka płuc i guzów mózgu u osób narażonych na pożary.
Dieta pełna wędlin, bekonu, pełnotłustego nabiału i innych podobnych produktów sprzyja bardzo szybkiemu rozwojowi guzów nowotworowych - rosną nawet 100 razy szybciej.
Kwas acetylosalicylowy (znajdujący się m. in. w aspirynie i polopirynie) może chronić przed niektórymi nowotworami, a nawet zahamować rozprzestrzenianie się guzów.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość