Liczba wyników: 162
Bogactwo produktów żywnościowych, atrakcyjność opakowań i siła technik marketingowych sprawiają, że zakupy artykułów spożywczych to czynność równie przyjemna co wymagająca orientacji i umiejętności rozróżnienia żywności według własnych potrzeb i preferencji. Wybierając określone produkty kierujemy się najczęściej przyzwyczajeniem do sprawdzonych i lubianych marek, atrakcyjną ceną oraz coraz częściej wiedzą na temat zasad zdrowego żywienia. Niestety zaledwie jedna trzecia konsumentów interesuje się treścią etykiety.
Smog – aktualnie na ustach wszystkich. Wszędzie słychać o jego szkodliwości, ale także o tym, że zjawisko rośnie w siłę. Według raportu Światowej Organizacji Zdrowia z 2018 roku, w naszym kraju znajduje się aż 16 z 20 najbardziej zanieczyszczonych miast w Unii Europejskiej. Mało tego, biorąc pod uwagę normy zanieczyszczeń powietrza we wszystkich polskich miastach, to aż 72% z nich je przekracza. Co robić w sytuacji, gdy szkodliwy pył wisi nad naszą głową i zatruwa organizm?
Niełatwo jest nie zyskać na wadze w okresie świątecznym. Wszystko dlatego, że w efekcie obfitych zakupów i wielogodzinnych przygotowań „na wyciągnięcie ręki" mamy do dyspozycji wiele smakowitych potraw, którym trudno się oprzeć. Jak przyjemnie spędzić bożonarodzeniowy czas, ale nie zaprzepaścić całorocznych wysiłków utrzymania odpowiedniej wagi? Oto kilka dietetycznych wskazówek.
Tradycyjne polskie święta nie mogą się obyć bez suto zastawionego stołu. Zarówno otaczające nas zewsząd smakołyki jak i zwyczaj rodzinnego biesiadowania przy stole zwykle kończy się dla nas nadprogramowymi kilogramami. Jak więc jeść, by się nie przejeść i nie przytyć? Oto trzy praktyczne porady.
Różnią się między sobą kształtem, grubością, miękkością czy dodatkami, zawsze jednak uwodzą aromatycznym, korzennym zapachem przypraw, przywołującym na myśl zimowe wieczory i rodzinną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Choć pierniki uważane są za polski przysmak, tak naprawdę pochodzą z okolic dzisiejszej Holandii, a sama tradycja ich wypiekania kultywowana jest w różnych częściach Europy – i nie tylko.
Czasy terroru w różnych krajach i epokach najczęściej są opisywane przez postaci tyranów. Julian Barnes nie poszedł tą drogą, zainteresowała go sytuacja artysty, który musi wybierać między twórczością a kompromisami na jakie musi się godzić, aby przetrwać.
Kurczak Czkmeruli, pierożki Chinkali, sos Adżika i chrupiące Chaczapuri z serem. Kuchnia kaukaska to zdrowa i przyjemna odmiana od burgerów, potraw włoskich czy dań pochodzących z kuchni azjatyckiej. Jest unikalnym połączeniem smaków, których nie spotkamy w żadnej innej kuchni. Niezwykłe dania składają się z wyjątkowych kompozycji składników: aromatycznych przypraw, mięs, a także regionalnych owoców i warzyw. Sprawdź, co warto zjeść, by zasmakować smaków prawdziwej kuchni kaukaskiej.
Jeśli należymy do grona wielkich miłośników zapiekanego w piecu wytrawnego ciasta z dodatkami, poznając różne rodzaje pizzy będziemy mogli poszerzyć swój kulinarny repertuar. Choć na co dzień posługujemy się tylko jednym, ogólnym określeniem tego wywodzącego się z kuchni włoskiej przysmaku, tak naprawdę rozróżnia się nawet kilkanaście jego odmian. Jak się okazuje, Margherita to zaledwie wierzchołek smakowej góry lodowej.
Pozwala zapanować nad poczuciem głodu i wilczym apetytem. Dzięki błonnikowi kasza, gdyż o niej mowa, pozwala na prawie bezkaloryczne wypełnienie żołądka. Niestety w dalszym ciągu niewielu z nas sięga po kasze w codziennym menu. Takie codzienne wybory żywieniowe nie zawsze korzystnie wpływają na nasze zdrowie. O skutkach odejścia od zaleceń piramidy żywieniowej i wykluczania z diety kasz opowiada dietetyk Katarzyna Foszner, ekspert kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień".
Turcja to kierunek, do którego Polacy ciągną nie tylko ze względu na rajskie krajobrazy i pewną, wakacyjną pogodę. Mocną stroną tego kraju jest oszałamiająca mnogością doznań smakowych kuchnia. Spróbuj Turcji na talerzu i zakochaj się w orientalnym smaku.