Liczba wyników: 241
Za każdym razem, gdy zażywamy antybiotyk, słabsze szczepy bakterii są zabijane, a silniejsze, bardziej wirulentne przeżywają i mnożą się. Dawniej zjawisko to nie budziło większych obaw, ponieważ zawsze znajdował się nowy lek, który umożliwiał zwalczanie infekcji. Obecnie jednak dotychczasowe możliwości leczenia wyczerpują się.
Według przeprowadzonych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny badań, polscy lekarze nadużywają antybiotyków w leczeniu ostrych biegunek zakaźnych. Prowadzi to nie tylko do przedłużenia objawów, ale również zwiększa ryzyko rozwoju bakterii opornych na najczęściej stosowane antybiotyki.
Ryzyko krwawienia z żołądka spowodowane długotrwałym stosowaniem kwasu acetylosalicylowego można zmniejszyć za pomocą krótkiej serii antybiotyków. To poprawia bezpieczeństwo profilaktycznego stosowania kwasu acetylosalicylowego w celu zapobiegania zawałom serca, udarom mózgu i niektórym nowotworom.
Już po raz jedenasty obchodzić będziemy Europejski Dzień Wiedzy o Antybiotykach, który przypada na 18 listopada. Celem tegorocznej edycji jest propagowanie racjonalnego stosowania antybiotyków przez społeczeństwo, ale też przez środowisko medyczne. W tym roku szczególną uwagę zwrócono na kwestię samoleczenia antybiotykami.
Zimowy sezon chorobowy w pełni. Grypa, katar, ból gardła i inne infekcje oraz wirusy atakują nas każdego dnia. Gdy nie pomagają nam doraźne lekarstwa z domowej apteczki, sięgamy po antybiotyki. Jednak zanim tak się stanie zastanówmy się przez chwilę, czy antybiotyk to faktycznie cudowne antidotum na każdą chorobę.
Nieuchronnie zbliża się czas jesienno – zimowych infekcji, które niestety czasem muszą być leczone antybiotykami. Leki te mają zarówno zwolenników, jak i zagorzałych przeciwników, a wokół ich stosowania narosło już mnóstwo mitów. O czym więc trzeba pamiętać zażywając antybiotyk?
Trawiony olej kokosowy może atakować bakterie powodujące próchnicę zębów. Olej zawiera naturalny antybiotyk, który może być dołączany do komercyjnych produktów do higieny zębów, mówią naukowcy prezentujący wyniki swoich badań na jesiennej konferencji Towarzystwa Mikrobiologii Ogólnej na Uniwersytecie w Warwick.
Zdrowsi ludzie, mniej antybiotyków i do 3 miliardów euro oszczędności rocznie – to możliwe dzięki technologii Sal Ethvi umożliwiającej wytworzenie szczepionki przeciwko salmonelli. Została ona opracowana przez polskie firmy Immunolab i NatVet. To pierwsze na świecie rozwiązanie chroniące kury przed 5 najgroźniejszymi odmianami tej bakterii. Projekt zyskał uznanie Komisji Europejskiej, która przeznaczyła grant na jego rozwój.
Chrzan jest jednym z nieodłącznych elementów polskiej tradycji – obecnym w naszych kuchniach od dawien dawna, nie tylko z okazji Świąt Wielkiej Nocy. Nasze babcie na liściach chrzanowych piekły chleb lub owijały nim wędliny, by te nie uległy zepsuciu. Ze względu na dużą zawartość witaminy C stosowano go też, obok czosnku, jako naturalny antybiotyk. W święconce symbolizuje siłę witalną, którą ma nam zapewnić na cały rok. Staropolski zwyczaj głosi, że przed świątecznym śniadaniem należy spożyć go na czczo, a następnie trzy razy chuchnąć w komin, by móc objadać się bezkarnie.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia) obchodzony był pod hasłem "Brak działań dziś, brak leków jutro". Jego celem było zwrócenie uwagi na nadużywanie antybiotyków, a przez to - rozwój oporności na nie. Antybiotyki są znane od 1928 roku, kiedy to Alexander Fleming odkrył penicylinę. Był to milowy krok w dziejach medycyny, wierzono nawet, że w krótkim czasie uda się całkowicie wyeliminować zakażenia. Nie przewidziano wówczas, że nie tylko pojawią się nowe, ale przede wszystkim - że pojawią się szczepy bakterii odporne na antybiotyki. I że sami je stworzymy - stosując zbyt często tę grupę leków.