Liczba wyników: 2802
Uczeni z University of Georgia odkryli, że wysokotłuszczowa dieta wzbogacona olejem bawełnianym bardzo poprawiła profile cholesterolu.
Żyjemy w czasach, w których dostępność i różnorodność produktów spożywczych jest w zasadzie nieograniczona. I choć stare polskie przysłowie mówi, że od przybytku głowa nie boli – to czasami boli, bo jak wybrać to, co najlepsze dla naszego zdrowia?
Z Ogólnopolskich Badań Rozpowszechnienia Czynników Ryzyka Chorób Układu Krążenia NATPOL 2011 wynika, iż choroby układu sercowo-krążeniowego są przyczyną 45% wszystkich zgonów. Każdego dnia z ich powodu umiera średnio 476 osób, co piąty zgon jest przedwczesny. Dlatego warto zadbać o swoje serce, zanim będzie za późno. Jednym z elementów dbania o zdrowie jest zdrowa dieta i właściwy dobór spożywanych tłuszczów.
Tłuszcz zawarty w rybach jest polecany osobom, które przeszły udar. Dzięki niemu bowiem można zapobiec dalszym uszkodzeniom mózgu.
Oleje roślinne są wszechobecne w naszym codziennym życiu. Są wykorzystywane do przygotowywania potraw, w produkcji margaryny i innych przetworzonych produktów spożywczych oraz w wytwarzaniu wielu produktów, które nie są żywnością (mydła, kosmetyki itp.) Oleje roślinne są zaliczane do podstawowych substancji odżywczych, które są główną składową naszej diety.
Olej mineralny kojarzy nam się z silnikami samochodowymi, ale jest i taki, który pomoże w pracy naszemu układowi pokarmowemu - pomaga skutecznie leczyć zaparcia.
Olej kokosowy zyskuje na popularności. Jest coraz łatwiej dostępny i wielu uważa, że warto o nim pamiętać robiąc zakupy, bo okazuje się, że jego zdrowotne korzyści są trudne do przecenienia.
Upływającego czasu nie da się zatrzymać, co widać choćby na skórze. Z wiekiem zaczyna brakować jej jędrności, pojawiają się coraz wyraźniejsze zmarszczki, linie mimiczne czy kurze łapki. Można jednak spowolnić ten proces, sięgając po kosmetyki zawierające substancje utrzumujące jędrność i odpowiednie nawilzenie skóry - na przykład olej arganowy.
Różnorodna dieta, bogata w odpowiednią ilość składników odżywczych wpływa na zdrowie, wygląd i samopoczucie. Ważnym jej elementem są tłuszcze, które pełnią wiele istotnych funkcji w organizmie. Dlatego tak istotne jest, aby wybierać wartościowe tłuszcze o niskiej zawartości kwasów nasyconych i wysokiej zawartości kwasów nienasyconych. Przykładem takiego tłuszczu jest właśnie olej rzepakowy, zwany też "oliwą Północy".
Smażone potrawy nie należą do najzdrowszych, nowe badania pokazują, że mogą zaostrzyć stany zapalne jelit i sprzyjać rozwojowi guzów w tej części układu pokarmowego.