Liczba wyników: 4161
Choroba Alzheimera to postępujące, neurodegradacyjne schorzenie i najpowszechniej występująca forma demencji. Skutkuje utratą lub znacznym upośledzeniem pamięci, myślenia, orientacji, zdolności oceny sytuacji. Wokół choroby narosło wiele nieprawdziwych przekonań, które warto wyjaśnić. Oto kilka podstawowych faktów i mitów na ten temat.
W niedzielę 21 września na poznańskim Starym Rynku odbyła się wystawa fotografii "Ćwicz póki pamiętasz" przygotowaną przez Wielkopolskie Stowarzyszenie Alzheimerowskie. Prezentacja jest wynikiem poszukiwań nowych pozafarmakologicznych metod wspierania osób cierpiących na chorobę Alzheimera. Wydarzenie wpisuje się w obchody Światowego Dnia Choroby Alzheimera.
Konieczne jest jak najszybsze wdrożenie procedur umożliwiających wczesne wykrywanie symptomów choroby oraz standardów postępowania leczniczego i opiekuńczego wobec osób chorych – NIK przedstawia konkluzje z panelu ekspertów. Działania nie mogą ograniczać się jedynie do wsparcia chorych, bo Alzheimer to choroba całych rodzin. I to właśnie rodziny chorych na Alzheimera ponoszą społeczne, ekonomiczne i psychiczne koszty opieki.
Owoce to przede wszystkim źródło witamin, jednak jak dowodzą przeprowadzone ostatnio badania, niektóre z owoców mogą zredukować ryzyko zachorowania na Alzheimera.
Leptyna to hormon, który odpowiedzialny jest m.in. za kontrolę naszego apetytu. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych sugerują, że wysoki poziom tego hormonu w organizmie powiązany jest ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju Choroby Alzheimera.
Dorośli w Stanach Zjednoczonych bardziej boją się choroby Alzheimera niż ataku serca czy wylewu. Jak pokazują wyniki ankiety przygotowanej przez MetLife Foundation, dziewięć na dziesięć osób mimo obaw przed Alzheimerem, nie czyni żadnych kroków przygotowujących na nadejście choroby.
Charakterystyczne dla rozwoju choroby Alzheimera złogi białkowe mogą także wpływać na pracę serca.
Szwajcarscy i włoscy uczeni informują, że istnieje korelacja między mikrobiotą jelitową a powstawaniem płytek amyloidowych w mózgu, typowych dla choroby Alzheimera.
Kobiety obawiają choroby Alzheimera bardziej niż jakiejkolwiek innej dolegliwości z wyjątkiem raka. To one pełnią rolę opiekunek, gdy najbliżsi walczą z chorobą.
Na chorobę Alzheimera, kojarzoną zazwyczaj z ludźmi starszymi – zachorować można już w wieku 20, 30 czy 40 lat. U młodych dolegliwość tę charakteryzuje dziedziczność, wskazująca na istnienie pojedynczego genu, którego mutacje warunkują chorobę. Dziedziczna postać choroby ma przebieg zazwyczaj ostry.