Liczba wyników: 620
Diety pełne czerwonego mięsa i tłustych potraw mogą sprzyjać utracie wzroku, szczególnie u seniorów, alarmują uczeni z University at Buffalo.
Ostrość, a przed wszystkim jakość widzenia zależy od pracy całego układu wzrokowego czyli w skrócie oczu, mózgu i mięśni okoruchowych. Informacja wzrokowa przekazywana z oczu przez nerw wzrokowy dopiero w mózgu odczytywana jest jako obraz. Prawidłowe widzenie jest możliwe tylko wtedy gdy wszystkie elementy układu wzrokowego działają odpowiednio. Terapia widzenia to nowa metoda walki z wadami wzroku, która ma na celu usprawnienie całego układu wzrokowego.
W chwili, gdy pojawiają się trudności związane z jakością widzenia, większość z nas stwierdza: „powinienem pójść do optyka po okulary”. W tym momencie pojawia się pytanie, którego optyka wybrać, aby mieć pewność co do jego wiedzy i kompetencji? W jaki sposób jesteśmy w stanie to rozpoznać?
Picie czerwonego wina jest dobre dla wzroku i może zapobiec chorobom oczu w późniejszym życiu, mówią uczeni z Vision Surgery and Research Centre w Hull.
Strach przed upadkiem, który towarzyszy osobom o słabym wzroku, ogranicza ich aktywność społeczną, co nierzadko prowadzi do izolacji i poczucia osamotnienia, wynika z nowych badań.
Koalicja na Rzecz Walki z Cukrzycą kontynuuje ogłoszoną w ubiegłym roku cykliczną kampanię edukacyjną „Listopad miesiącem walki z cukrzycą” w ramach której chce zainspirować do poświęcenia cukrzycy większej uwagi właśnie w miesiącu listopadzie. W tym roku Koalicja szczególną uwagę zwraca na okulistyczne powikłania cukrzycy, z których najpowszechniejsze to DME, czyli cukrzycowy obrzęk plamki.
Czterdziesty rok życia bywa dla wielu osób trudnym okresem, ponieważ z reguły w tym czasie zaczynamy odczuwać pierwsze objawy starzenia się oczu. Należą do nich m.in. osłabiona ostrość widzenia i trudności z widzeniem na bliskie odległości. Procesu tego nie sposób zatrzymać, jednak można go skutecznie korygować. Co warto wiedzieć, by zminimalizować kłopotliwe dolegliwości?
Przed egzaminem na prawo jazdy każdy przyszły kierowca musi spotkać się z lekarzem orzecznikiem w celu sprawdzenia m.in. jakości widzenia. Większość osób traktuje wydawany wtedy dokument jako gwarancję na wiecznie sprawne oczy. Niewielu kierowców pamięta, że stan wzroku trzeba regularnie kontrolować.
Wyniki nowych badań pokazują, jak biosyntetyczne rogówki mogą pomóc w regeneracji i naprawie uszkodzonej tkanki oka i znacznie poprawić widzenie człowieka. Badania, których wyniki zostały zaprezentowane w czasopiśmie Science Translational Medicine, dofinansowane w części z unijnych stypendiów międzynarodowych Marie Curie pokazują, że optymalizacja tych implantów może stanowić dla pacjentów potrzebujących leczenia skuteczną i bezpieczną alternatywę w stosunku do rogówek pobieranych od dawców.
Już podczas II wojny światowej piloci brytyjskiego RAF -u odkryli, że spożywanie jagód borówki czernicy poprawiało widzenie w ciemności. Badania potwierdziły: wyciągi z tych jagód powiększają obszar widzenia, poprawiają ostrość obrazu, usuwają zmęczenie oczu. Poleca się je osobom z zaburzeniami widzenia o zmierzchu, a także pracującym przy komputerze czy w złych warunkach oświetleniowych oraz narażonym na pogorszenie wzroku związane z wiekiem.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość