Liczba wyników: 4801
Coraz bardziej świadomie dobieramy składniki codziennego menu. Nikt nie ma wątpliwości, że nieodłącznym elementem prawidłowej diety są warzywa i owoce. Ale zaledwie 9% badanych wskazuje, że do grupy produktów istotnych dla zachowania zdrowej i zrównoważonej diety należą soki. A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym terminem przydatności do spożycia jest źródłem tych samych witamin i substancji odżywczych, które były w warzywach i owocach, z których sok został wykonany.
Prawie jedna czwarta Polaków po 35. roku życia nie wie, jaki ma poziom cholesterolu, a niespełna 8% przyznaje, że ma powyżej normy. Tymczasem wg danych epidemiologicznych aż 61% dorosłych Polaków (16 mln) ma podwyższone stężenie cholesterolu lub przyjmuje z tego powodu leki.
Niska temperatura wbrew powszechnym oczekiwaniom nie służy wielu produktom. Są takie, które wiele tracą na jakości. Właściwe przechowywanie żywności jest szczególnie ważne po okresie świątecznym, gdy na stołach zostaje jeszcze dużo jedzenia. Jak poprawnie układać żywność w lodówce, żeby dłużej zachowała świeżość?
Peeling to bardzo ważny krok w kompleksowej pielęgnacji skóry. Jego nadrzędnym zadaniem jest złuszczenie zewnętrznej, zrogowaciałej warstwy naskórka, co niesie za sobą szereg korzyści prowadzących do poprawy kondycji skóry. Szukając odpowiedniego dla nas peelingu często natykamy się na różne rodzaje drobinek złuszczających, między innymi solne i cukrowe. Czym się różnią? Które z nich lepiej sprostają naszym oczekiwaniom?
Dbać o paznokcie możemy samodzielnie, w domu, lub w profesjonalnym salonie kosmetycznym, który zajmie się naszymi paznokciami u rąk (manicure) i stóp (pedicure). Mamy jednak do wyboru różne wersje tych zabiegów.
Tradycja nakazuje spróbować każdej potrawy, jaka znajdzie się na wigilijnym stole, jednak pewne potrawy świąteczne mają niższy indeks glikemiczny niż inne. Warto spojrzeć na świąteczny stół przez pryzmat zdrowia.
Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż 23% konsumentów wybrało ten smak jako ich zdaniem najlepszy. Oprócz walorów smakowych, za który jest ceniony, sok jabłkowy jest też źródłem składników mineralnych i antyoksydantów. Warto poznać dokładniej wybrane właściwości tego soku i pić go na zdrowie.
Sok z brzozy pomaga we wielu schorzeniach i warto go pić, szczególnie zimą, kiedy mamy obniżoną odporność i chcemy mieć lepsze samopoczucie.
Jesienny chłód i brak słońca to czas, kiedy powinniśmy szczególnie zadbać o nasze zdrowie. Nie sięgajmy po leki, uprzedźmy chorobę – pomóc może sok aroniowy.
Dobry dzień zaczyna się od dobrego śniadania. Zbilansowana i prawidłowa dieta, to spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia, w tym najważniejszego – pierwszego śniadania. Regularne spożywanie śniadań wspiera harmonijny rozwój, wspomaga koncentrację, przez co pozwala osiągać lepsze wyniki w pracy i nauce. Prawidłowe śniadanie powinno dostarczać 20-25% potrzebnej organizmowi energii.