Liczba wyników: 1387
Rak jelita grubego to jedna z powszechniejszych chorób nowotworowych. Być może odkrycie naukowców ze Szwecji usprawni dotychczasową terapię.
Rak jajników jest znany jako cichy zabójca, ponieważ często pozostaje nie wykryty we wczesnym stadium rozwoju a w zaawansowanym stadium jest bardzo trudny do wyleczenia. Okazało się, że młodsze kobiety zdecydowanie lepiej znoszą raka jajników niż starsze pacjentki.
W dyskusji o zapobieganiu nowotworom pojawia się często argument o zależności odpowiedniego sposobu odżywiania z zachorowalnością na raka. Według opracowania Janusza Cioka oraz Agnieszki Dolnej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ok. 20 - 30% wszystkich nowotworów złośliwych jest dietozależnych. Do tej grupy należy rak jelita grubego.
Nowotwory „kobiece” – rak jajnika, szyjki i trzonu macicy – to te, o których nie przywykliśmy rozmawiać, ani o nie pytać. Niedawna decyzja hollywoodzkiej gwiazdy Angeliny Jolie o profilaktycznym usunięciu jajników oraz obchody Światowego Miesiąca Świadomości Raka Jajnika sprawiły, że temat nowotworu jajnika stał się przedmiotem debaty publicznej. W działania popularyzujące świadomość choroby zaangażowały się liczne instytucje i organizacje w całej Polsce zachęcając do regularnego wykonywania badań.
Rak jajnika rozwija się „po cichu” ze względu na brak charakterystycznych objawów. Z tego też powodu chorobę zazwyczaj wykrywa się dopiero w zaawansowanym stadium, kiedy szanse na wyleczenie są niewielkie. Rocznie rozpoznaje się już około 3500 nowych zachorowań. Przesiewowe badania w kierunku raka jajnika nie mają obecnie zastosowania z uwagi na brak skuteczności. Jedną z niewielu dostępnych metod oceny ryzyka wystąpienia raka jajnika jest wywiad rodzinny i obecność mutacji w genie BRCA 1/2.
Zmiany masy ciała w różnym wieku odmiennie mogą wpływać na ryzyko nowotworów. Z nowych badań dowiadujemy się, że kobiety, które przybierają na wadze we wczesnej dorosłości, cechują się niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi przed menopauzą.
Światowy Dzień Walki z Rakiem (World Cancer Day) jest obchodzony już po raz szesnasty. Ustanowiony w 2000 roku podczas Światowego Szczytu Walki z Rakiem w Paryżu, ma przypominać o zagrożeniu, jakie stanowią choroby onkologiczne i mobilizować systemy ochrony zdrowia do podejmowania stosownych działań prewencyjnych i naprawczych. W tym roku Polskie Towarzystwo Onkologiczne wskazuje na konieczność poprawy leczenia chorych na raka jajnika. Umieralność na ten nowotwór w Polsce jest o 15% wyższa niż przeciętna dla krajów Unii Europejskiej.
Wysoki poziom cholesterolu może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, dowiadujemy się z nowego brytyjskiego badania.
Regularne spożywanie soi może chronić przed rakiem jelita grubego – dowiedli naukowcy z University of Illinois. A wszystko za sprawą znajdującej się w soi genisteiny – bioaktywnego składnika z grupy fawonoidów, który hamuje proces przyspieszonego wzrostu komórek rakowych, polipów i guzów złośliwych.
Długotrwała ekspozycja na zanieczyszczenia powietrza zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuc nawet, jeśli stężenie niebezpiecznych cząstek jest poniżej dopuszczalnego poziomu, piszą uczeni na łamach Lancet Oncology.