Liczba wyników: 3239
- Tam widać wszystko oprócz bólu – mówi bohaterka filmu „Oczami migrenika”, a zarazem uczestniczka pierwszego takiego eksperymentu, w którym można było poznać doświadczenia migrenika do tego stopnia, że jego uczestnicy stracili możliwość odróżnienia złudzenia od rzeczywistości.
Migrena może wpływać na wiele aspektów życia, ale mniej wiadomo na temat tego, jak poczucie piętna związanego z chorobą oddziałuje na jakość życia. Okazuje się, że w przypadku osób cierpiących na migrenę piętno to oznacza większą niepełnosprawność, większe obciążenie chorobami i niższą jakość życia.
Starsi kierowcy, u których niedawno zdiagnozowano migrenę, są trzy razy bardziej narażeni na wypadki samochodowe. Z kolei seniorzy, którzy miewali migreny w przeszłości, nie byli uczestnikami wypadków częściej niż osoby nigdy nie cierpiące na tę dolegliwość, mówią eksperci z Uniwersytetu Kolorado.
Wariant genetyczny, który pomógł naszym przodkom w zamieszkaniu na półkuli północnej może mieć jednocześnie wpływ na rozwój migren.
Sztuka jedzenia sushi tkwi w szczegółach. Oprócz sushi maki czy nigiri, które grają pierwsze skrzypce podczas uczty w japońskiej restauracji, serwuje się także tradycyjne dodatki, które wzbogacają doznania smakowe. Bez nich nie sposób delektować się sushi. O czym mowa?
Z raportu SACN Carbonhydres and Health Report przygotowanego przez Scientific Advisory Committee on Nutrition (Naukowego Komitetu Doradczego ds. Żywienia) wynika, że spożywamy więcej cukru, niż jesteśmy w stanie spalić, czego efektem jest odkładanie tkanki tłuszczowej, niebezpieczny wzrost cholesterolu, a także próchnica, szczególnie widoczna u dzieci - które często dostają słodką przekąskę jako nagrodę za dobre zachowanie lub pozytywne wyniki w nauce. Pozostaje pytanie: czym słodzić bezpiecznie? Czy istnieje zdrowy cukier?
Dieta wzmacniająca nasze zęby powinna zawierać odpowiednie ilości składników mineralnych, a także witamin ułatwiających ich wchłanianie. W przypadku niedoboru wzrasta ryzyko stanów zapalnych i chorób dziąseł, a nawet ubytków. Jaka dieta jest dobra dla naszych zębów, a czego należy unikać?
Brak słońca, ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, zanieczyszczenia powietrza to częste elementy towarzyszące zimie, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dlatego wraz z rozpoczynającą się wiosną warto naturalnie wspomóc proces oczyszczenia organizmu dietą bogatą w owoce, warzywa i soki. Produkty te są dobrym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki wspierając oczyszczanie organizmu.
Możliwości w zakresie smarowania pieczywa jest wiele: tłuszcze, pasty warzywne, serki śniadaniowe. Ponad 83% Polaków deklaruje jednak, że do smarowania pieczywa wybiera produkty tłuszczowe, takie jak: masło, miękka margaryna lub miks tłuszczowy. Czy ich wybór może mieć wpływ na zdrowie?
Herbata obecnie przeżywa swój renesans. W wielu restauracjach nie jest już podawana w prostej filiżance, bez żadnych dodatków. Obecnie, ten najpopularniejszy na świecie napój, jest na nowo odkrywany przez estetów i miłośników niebanalnych propozycji kulinarnych.