Liczba wyników: 16762
O dawna wiadomo, że sposób odżywiania wpływa na nasze zdrowie. Badania przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców dowodzą, iż dieta bogata w kwasy omega-3 pozwala zapobiegać chorobie Parkinsona i opóźnia jej rozwój.
Co roku 11. kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Osób z Chorobą Parkinsona. Data została wybrana nieprzypadkowo, na ten dzień bowiem przypada rocznica urodzin Jamesa Parkinsona, lekarza, który jako pierwszy opisał chorobę neurodegradacyjną nazwaną od jego nazwiska.
Badanie, którego wyniki opublikowano w magazynie Diabetes Care, wykazało związek między cukrzycą a chorobą Parkinsona. Ani opisywany raport, ani wcześniejsze nie dowodzą, że cukrzyca zwiększa się ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona, niemniej jednak badacze sądzą, że istnieje duże prawdopodobieństwo, iż u podstaw tych chorób leżą podobne przyczyny.
Choroba Parkinsona wzięła swoją nazwę od nazwiska angielskiego lekarza Jamesa Parkinsona, który jako pierwszy dokładnie opisał jej objawy w 1817 roku. Jest ona jedną z najczęstszych chorób zwyrodnieniowych układu nerwowego. Najbardziej charakterystycznym objawem jest zanik komórek istoty czarnej i spadek stężenia dopaminy do ok. 20% wartości prawidłowych.
Nazwa tej choroby pochodzi od londyńskiego lekarza Jamesa Parkinsona, który jako pierwszy rozpoznał i opisał w 1817 roku symptomy tego schorzenia. Parkinson jest chorobą ośrodkowego układu nerwowego przejawiającą się spowolnieniem ruchowym, drżeniem kończyn i sztywnością mięśni. Choroba ta częściej dosięga mężczyzn, niż kobiety, a średni wiek chorych na Parkinsona to 58 lat, ale zdarzają się też przypadki zachorowań nawet przed 40 rokiem życia.
Chociaż od opisania choroby Parkinsona minęły już prawie dwa wieki, to do dzisiaj nie są poznane jej przyczyny. Rozważa się udział czynników genetycznych, wpływ toksyn środowiskowych, stres oksydacyjny i czynniki zapalne. Choroba zazwyczaj ujawnia się pomiędzy 40 a 60 rokiem życia i chorują na nią częściej mężczyźni niż kobiety. Jednak lekarze coraz częściej diagnozują chorobę Parkinsona u osób, które są znacznie młodsze, nie przekroczyły nawet 20 roku życia.
Witamina D może pomóc chronić nasz mózg i bronić nas przed chorobą Parkinsona, pisze Lesley Dobson z sagazone.
Po raz pierwszy zastosowano terapeutycznie bezpieczne komórki macierzyste uzyskane z dorosłej tkanki chorych na Parkinsona. Przełomem okazało się opracowanie bezpiecznej metody uzyskiwania komórek macierzystych.
Pacjenci z cukrzycą mogą mieć nieznacznie zwiększone ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona, wynika z najnowszych badań.
Narażenie na działanie pestycydów i innych substancji chemicznych jest związane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość