Liczba wyników: 4028
Antybiotyki pomogą pozbyć się infekcji bakteriami Helicobacter, a dzięki temu osłabnie ryzyko raka żołądka, mówią uczeni z Uniwersytetu w Hongkongu.
Nadmiar soli jest nie tylko groźny ze względu na to, że może powodować nadciśnienie i choroby serca, naukowcy uważają, że może również zwiększyć ryzyko raka żołądka.
Pomidory mogą być bardzo przydatne w leczeniu nowotworu żołądka. Ekstrakt z tych warzyw (właściwie - owoców) może hamować wzrost komórek nowotworowych.
U palaczy notuje się zwiększone ryzyko niektórych rodzajów nowotworów gardła i żołądka. Zagrożenie jest w ich przypadku silniejsze nawet po wielu latach od rzucenia nałogu.
Badania pokazały, że wyciągi z pomidorów z dwóch różnych odmian uprawianych w południowych Włoszech hamują wzrost komórek raka żołądka i cechy złośliwe nowotworu.
Preparaty zawierające kwas acetylosalicylowy rekomenduje się pacjentom, którzy szczególnie powinni chronić swoje serce, lek pomaga bowiem zapobiec zawałom serca i udarom mózgu. Jednakże już niewielkie dawki farmaceutyku mogą wiązać się z zagrożeniem krwawienia z żołądka.
Jesień to czas, w którym zdecydowanie częściej doskwierają nam dolegliwości żołądkowe. Zgaga, niestrawność, bóle brzucha, wzdęcia, mdłości, a czasami także kwaśny lub gorzki posmak w ustach, to jedne z najczęstszych objawów towarzyszących chorobie wrzodowej. Dziś możemy nie tylko skutecznie leczyć tego rodzaju problemy, ale przede wszystkim szybko i bezboleśnie je diagnozować.
Wystarczy przeprowadzenie testu oddechowego, by ocenić ryzyko raka żołądka.
Ograniczanie w diecie ilości słonych produktów, takich jak wędliny czy chleb, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, informuje World Cancer Research Fund (WCRF).
Osoby, które doświadczały ostatnio zaburzeń pracy żołądka i jelit, mogły zmagać się z tymi dolegliwościami ze względu na falę upałów, mówią uczeni.