Liczba wyników: 1591
Picie alkoholu i jedzenie przetworzonego mięsa, takiego jak to w parówkach czy kiełbasie, sprzyja rozwojowi nowotworu żołądka.
Antybiotyki pomogą pozbyć się infekcji bakteriami Helicobacter, a dzięki temu osłabnie ryzyko raka żołądka, mówią uczeni z Uniwersytetu w Hongkongu.
Nadmiar soli jest nie tylko groźny ze względu na to, że może powodować nadciśnienie i choroby serca, naukowcy uważają, że może również zwiększyć ryzyko raka żołądka.
Pomidory mogą być bardzo przydatne w leczeniu nowotworu żołądka. Ekstrakt z tych warzyw (właściwie - owoców) może hamować wzrost komórek nowotworowych.
U palaczy notuje się zwiększone ryzyko niektórych rodzajów nowotworów gardła i żołądka. Zagrożenie jest w ich przypadku silniejsze nawet po wielu latach od rzucenia nałogu.
Badania pokazały, że wyciągi z pomidorów z dwóch różnych odmian uprawianych w południowych Włoszech hamują wzrost komórek raka żołądka i cechy złośliwe nowotworu.
Preparaty zawierające kwas acetylosalicylowy rekomenduje się pacjentom, którzy szczególnie powinni chronić swoje serce, lek pomaga bowiem zapobiec zawałom serca i udarom mózgu. Jednakże już niewielkie dawki farmaceutyku mogą wiązać się z zagrożeniem krwawienia z żołądka.
Wystarczy przeprowadzenie testu oddechowego, by ocenić ryzyko raka żołądka.
Ograniczanie w diecie ilości słonych produktów, takich jak wędliny czy chleb, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka, informuje World Cancer Research Fund (WCRF).
W Polsce z powodu chorób układu krążenia spowodowanych wysokim poziomem cholesterolu umiera więcej osób, niż na jakiekolwiek inne dolegliwości. A na wrzody żołądka choruje 5 - 10% dorosłych, zwłaszcza mężczyzn.