Liczba wyników: 1688
Światowa pandemia cukrzycy jest dużym obciążeniem dla rodzin - wskazują opublikowane w Kopenhadze wstępne wyniki drugiej części badania postaw, potrzeb i oczekiwań związanych z leczeniem cukrzycy (DAWN2). Jest to największe tego typu badanie psychospołecznych aspektów leczenia cukrzycy przeprowadzone w 17 krajach na 4 kontynentach.
Światowy Dzień Walki z Cukrzycą, organizowany przez Międzynarodową Federację ds. Cukrzycy przy wsparciu Światowej Organizacji Zdrowia, jest ogólnoświatową akcją poświęconą tematowi cukrzycy, prowadzoną 14 listopada. W tym roku obchodzimy go pod hasłem „Cukrzyca u dzieci i młodzieży”.
TNS OBOP zbadał społeczną świadomość w zakresie przewlekłej choroby nerek (PChN), dializoterapii i powikłań nefrologicznych w cukrzycy. Badanie dowiodło bardzo niskiej świadomości polskiego społeczeństwa w obszarze profilaktyki i leczenia chorób nerek oraz nefrologicznych powikłań w cukrzycy.
Określone składniki jedzenia są pomocne w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy. Eksperci z DietDoc wskazują, że niektóre składniki diety mogą pomóc w uchronieniu się przed tą chorobą. W wykładzie pt. „Dietetyczne czynniki zapobiegania cukrzycy" (Dietary Factors for the Prevention of Diabetes Mellitus) prof. Renée Blaauw z Universiteit van Stellenbosch przedstawiła wyniki dotyczące wpływu określonych produktów i/lub elementów diety na rozwój cukrzycy.
Najnowsze wyniki badania na temat cukrzycy (Diabetes Awareness Survey) przeprowadzone w 8 krajach Unii Europejskiej[1] pokazują, że większość społeczeństwa zarówno w Polsce jak i w Europie nie ma wystarczającej wiedzy na temat cukrzycy.
Słowa „dieta”, „zdrowe żywienie” czy „racjonalne posiłki” często kojarzą nam się z reżimem dietetycznym, a zmianę nawyków żywieniowych często łączymy z ograniczeniami i zakazami. Zmiana zachowań żywieniowych jest procesem długotrwałym, jednak możliwym do realizacji.
Choroba nowotworowa w znacznym stopniu zmienia zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Dlatego dieta chorego powinna zostać skomponowana w taki sposób, aby odpowiednio odżywiony organizm miał siłę do walki z chorobą. Jak się odżywiać, co jeść, a czego unikać oraz czym jest specjalistyczne żywienie medyczne i dlaczego powinno być integralną częścią leczenia?
Jeżeli jesteś pacjentem onkologicznym lub opiekujesz się osobą chorą i chcesz dowiedzieć się więcej o prawidłowym odżywianiu w chorobie onkologicznej, przyjdź na bezpłatne warsztaty. Spotkanie organizowane jest w ramach ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą” w Dolnośląskim Centrum Onkologii we Wrocławiu.
Na temat żywienia w chorobie onkologicznej krąży wiele mitów, których istnienie może negatywnie wpływać na proces leczenia. Mity te funkcjonują nie tylko wśród samych chorych, ale także w świadomości społecznej, co pokazuje najnowsze badanie SMG/KRC zrealizowane w ramach kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”. Obalamy te najczęściej spotykane.
Co drugi chory po udarze mózgu zmaga się z dysfagią, czyli trudnościami z przełykaniem, które mogą prowadzić do zachłystowego zapalenia płuc, stanowiącego zagrożenie dla zdrowia i życia. To też częsta przyczyna niedożywienia i odwodnienia organizmu. Jednym z istotnych elementów procesu opieki nad chorym oraz leczenia jest odpowiednie żywienie, dopasowane zarówno pod kątem odżywczym, jak i uwzględniające odpowiednią konsystencję posiłków.