Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania warzywa strączkowe

Liczba wyników: 1372

  • Polskie super-jedzenie: cudze chwalicie, swego nie znacie [fot. collage Senior.pl]

    Polskie super-jedzenie: cudze chwalicie, swego nie znacie

    2015-07-02

    Superfoods, czyli pokarmy zawierające w dużym natężeniu najcenniejsze dla zdrowia składniki. Wszyscy znamy awokado, jagody goji czy żeń-szenia. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę, że super-jedzenia warto szukać przede wszystkim na polskich targach i u lokalnych producentów, szczególnie, że sezon na najbardziej wartościowe polskie warzywa i owoce dopiero się zaczyna.

    Tagi: superfoodsdietażywieniesuperjedzenie

  • Koncentrat pomidorowy i ketchup - (prawie) samo zdrowie [© Katarzyna Krawiec - Fotolia.com]

    Koncentrat pomidorowy i ketchup - (prawie) samo zdrowie

    2011-01-21

    W ogólnej opinii świeże warzywa i owoce są zdrowsze niż ich przetwory, zwłaszcza jeśli chodzi o produkty wytwarzane przez wielkie firmy. Cóż - często nasze uprzedzenie jest słuszne. Jednak jeśli chodzi o przetwory z pomidorów nie zawsze są one mniej zdrowe, niż surowe owoce.

    Tagi: likopenpomidoryketchuppotas

  • Wiosna w kuchni - czas na zdrowe nawyki [Fot. larisa_stock - Fotolia.com]

    Wiosna w kuchni - czas na zdrowe nawyki

    2019-04-04

    Dietetycy oraz specjaliści od żywienia od dłuższego czasu przekonują nas, że dieta bogata w warzywa i owoce ma korzystny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i samopoczucie. W okresie wiosennego przesilenia, kiedy częściej odczuwamy osłabienie, senność czy bóle głowy i mięśni, warto szczególną uwagę zwrócić na produkty, które spożywamy, aby uzupełnić pozostałe po zimie niedobory witamin.

    Tagi: dietawarzywa

  • Kosztowne Święta. Drożyzna dotknie seniorów [Fot. Peter Maszlen - Fotolia.com]

    Kosztowne Święta. Drożyzna dotknie seniorów

    2017-11-19

    W ciągu ostatniego roku ceny żywności wzrosły o blisko 6 proc. To największa podwyżka od 6 lat – podaje Główny Urząd Statystyczny. Na sklepowych półkach najbardziej podrożały warzywa, masło i jajka. Przed świętami Bożego Narodzenia ceny żywności nadal będą rosnąć, a najdotkliwiej odczują to emeryci, renciści i najmniej zarabiający.

    Tagi: żywnośćemerycicenyinflacja

  • Jemy za mało warzyw i owoców [© monticellllo - Fotolia.com]

    Jemy za mało warzyw i owoców

    2015-07-29

    Badania przeprowadzone przez instytut badawczy Millward Braun dowodzą, że w diecie Polaków ciągle jest za mało warzyw i owoców. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia minimalne dzienne zapotrzebowanie na owoce i warzywa wynosi 400 g, które najlepiej podzielić na 5 porcji . Istnieją łatwe i szybkie sposoby na uzupełnienie niedoborów warzyw i owoców.

    Tagi: dietawarzywaowocebłonnikposiłki

  • Na polskim grillu króluje kiełbasa [© Cobalt - Fotolia.com]

    Na polskim grillu króluje kiełbasa

    2013-04-26

    Ponad 80 proc. badanych wskazało, że na ich „majówkowym" grillu znajdzie się tradycyjna kiełbasa. Popularne są także karkówka, szaszłyki, drób, kaszanka oraz ryby. Wśród dodatków prym wiodą ketchup i musztarda. Coraz chętniej sięgamy także po dipy, a na grillu pojawiają się warzywa oraz owoce.

    Tagi: grillmajówkagrillowaniejedzeniekulinaria

  • 5 ciekawostek o szparagach [© O.B. - Fotolia.com]

    5 ciekawostek o szparagach

    2016-06-28

    Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował? Ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci zup, przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności.

    Tagi: dietakulinariaszparagibiałe szparagizielone szparagiwarzywakulinaria

  • Smaczne i bardzo zdrowe: szparagi. Jak je przyrządzać? [© BeTa-Artworks - Fotolia.com]

    Smaczne i bardzo zdrowe: szparagi. Jak je przyrządzać?

    2015-05-27

    Wiosna to idealny moment, aby dietę wzbogacić o warzywa sezonowe. Zachwycają smakiem, ale co równie istotne - dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów. Okres wiosenno-letni to wysyp warzyw takich jak szparagi, młode ziemniaki, szczaw czy rukola. Postanowiliśmy przyjrzeć się tym pierwszym, które stosunkowo niedawno zyskały na popularności, a już zdążyły zyskać miano „superfood”.

    Tagi: szparagigrillwarzywakuchniakulinaria

  • "Strajki Żywności" w poniedziałek [fot. niemarnuje.pl]

    "Strajki Żywności" w poniedziałek

    2011-10-15

    Już w najbliższy poniedziałek, 17 października, na ulicach 16 polskich miast pojawią się wolontariusze Banków Żywności przebrani za owoce i warzywa, którzy w kolorowym przemarszu „Strajków Żywności” będą manifestować swój sprzeciw wobec marnowania. W ten sposób Banki Żywności, z okazji Światowego Dnia Żywności, zwracają uwagę na problem marnowania owoców i warzyw.

    Tagi: Światowy Dzień ŻywnościBanki Żywnościmarnowanie jedzeniagłód

  • "Leki" przeciwbólowe z twojej kuchni (cz. II) [© Forster Forest - Fotolia.com - Fotolia.com]

    "Leki" przeciwbólowe z twojej kuchni (cz. II)

    2012-06-03

    W przeciętnej kuchni znajduje się wiele produktów, które mogę mieć nie tylko kulinarne zastosowanie. Okazuje się, że niektóre przyprawy, warzywa i owoce oraz inne artykuły żywnościowe stanowią skuteczny medykament na rozmaite dolegliwości bólowe. Poniżej prezentujemy kolejne środki spożywcze mające także zastosowanie medyczne.

    Tagi: niestrawnośćzespół jelita drażliwegowrastanie paznokcieból mięśniwzdęciaból plecówinfekcja dróg moczowychskurczepotas

  • Strony: 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27