Liczba wyników: 750
Zgodnie z żydowskim kalendarzem dziś po zachodzie Słońca rozpoczyna się Święto Świateł, czyli Chanuka. Wyznawcy judaizmu, ale także niereligijni Żydzi obchodzą je na pamiątkę niezwykłego wydarzenia związanego z historią ich narodu.
Odkryto, że istnieje związek między otyłością i chorobami dziąseł.
Szwajcarscy i włoscy uczeni informują, że istnieje korelacja między mikrobiotą jelitową a powstawaniem płytek amyloidowych w mózgu, typowych dla choroby Alzheimera.
Naukowcy z Tokyo University of Science zidentyfikowali znajdujący się w borówkach czernicach (czarnych jagodach) związek, który może być skuteczny w leczeniu przewlekłych chorób zapalnych.
Jak się okazuje, niemal jeden na pięciu pacjentów z Covid-19 może wykazywać tylko objawy żołądkowo-jelitowe.
Ryby powinny być stałym elementem naszej diety. Są bogatym źródeł wysokiej jakości łatwo przyswajalnego białka, minerałów i witamin. Jednak surowe, wędzone i peklowane produkty rybne nierzadko zawierają zarazki chorobotwórcze, zwłaszcza listerię.
Jak wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Rice'a, żal może powodować stan zapalny, który zagraża życiu.
Kurkumina, naturalny związek występujący w kurkumie, popularnej azjatyckiej przyprawie, może pomóc w walce z niektórymi wirusami.
Zwyrodnienie stawów (osteoartroza) powoduje ból i często ogranicza zdolność poruszania się, co sprzyja izolacji i poczuciu samotności.
Demencja rozwija się o około 7 lat wcześniej u osób z nieswoistym zapaleniem jelit.