Liczba wyników: 428
Wakacje to okres, który rządzi się swoimi prawami – ciepłe, letnie wieczory, aktywne weekendy i spotkania z przyjaciółmi. Lato sprzyja wielu formom rozrywki, którym towarzyszy jedzenie. Osoby będące na diecie wcale nie muszą odmawiać sobie przyjemności, a dieta nie musi oznaczać drakońskich wyrzeczeń. Co warto jeść w okresie wakacyjnym, aby utrzymać linię i w pełni cieszyć się z uroków lata?
Sezon kąpieli słonecznych trwa w najlepsze. Tymczasem lekarze przypominają o szkodliwości promieniowania UV. Aby więc dobrze przygotować się do letniego wyjazdu, czy nawet opalania na własnym balkonie, warto najpierw uporządkować wiedzę, dotyczącą ochrony przed słońcem.
Czerwona i łuszcząca się skóra to nie jedyny efekt słonecznych poparzeń. Skutki mogą pojawić się nawet po latach – zniszczona i niejędrna skóra, a także nowotwory. Sprawdź, jak uchronić się przed poparzeniami i co robić, żeby minimalizować ich skutki.
Polska w dziedzinie recyklingu powinna gonić państwa starej unijnej piętnastki. Wart około 3 mld zł rynek wymaga także wprowadzenia odpowiednich regulacji. Przepisy, które pod koniec 2016 roku przyjęła Komisja Europejska, nakładają w tym zakresie surowe normy, według których już za trzy lata do przetworzenia ma trafiać połowa odpadów komunalnych.
Kiedy temperatury są coraz wyższe wiele osób, w szczególności kobiet, zmaga się z kłopotliwym puchnięciem nóg i stóp. Oznacza to, że nasz organizm ma problem z krążeniem płynów ustrojowych. Na takie efekty upałów najbardziej narażone są osoby z nadczynnością tarczycy oraz nadciśnieniem.
Jaki chleb najbardziej lubimy? Świeży, pachnący i koniecznie chrupiący. Podawany z twarożkiem i sezonowymi warzywami to najsmaczniejsze letnie śniadanie. Zapracowani i wiecznie zabiegani, nie zawsze mamy okazję codziennie rano wybrać się do piekarni po świeżo pieczone bułeczki. Co więc zrobić, by pieczywo, które mamy w domu jak najdłużej zachowywało swoją świeżość?
Czasami mniej znaczy więcej, a w tym przypadku także zdrowiej. Większość ludzi z rozrzewnieniem wspomina domowy, wiejski chleb. Jednak niewielu wie, że do prawdziwego i zdrowego wypieku, który długo się nie zepsuje potrzeba tylko 3 składników – wody, mąki i soli. W wielu polskich domach jest to podstawa kuchni, więc warto dowiedzieć się, na co zwrócić uwagę przy jego wyborze.
Suchość i zaczerwienie oczu, a także pogorszenie ostrości widzenia to objawy cyfrowego zmęczenia wzroku. Oczy muszą bowiem podejmować duży wysiłek, aby wyraźnie widzieć wszystko, co wyświetla się na monitorach. Przy wielogodzinnym wpatrywaniu się w ekrany zapominamy również o tym, że prawidłowe ich nawilżenie można utrzymać dzięki częstemu mruganiu – od 15 do 20 razy na minutę. By zapobiec cyfrowemu zmęczeniu wzroku, warto wykonywać proste ćwiczenia i stosować okulary z powłoką antyrefleksyjną o niebieskim kolorze bądź relaksacyjne soczewki kontaktowe.
W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, w tym 2 miliony ton pochodzi tylko z gospodarstw domowych. Często nie zauważamy, jak dużo jedzenia wyrzucamy na co dzień, ponieważ straciło termin ważności lub zepsuło się z powodu nieodpowiednich warunków przechowywania. Jak, zmieniając drobne nawyki i przyzwyczajenia w domu, możemy wpłynąć na zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia?
Żeby efektywnie, ale i zdrowo schudnąć, a nie głodować, trzeba jeść chude mięso i rośliny strączkowe. Dieta taka zmniejsza apetyt oraz daje szybkie i trwałe efekty.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później