Liczba wyników: 5316
Na wystąpienie i rozwój wielu chorób nie mamy wpływu, jednak dzięki odkryciom naukowców możemy minimalizować prawdopodobieństwo ich wystąpienia.
Oliwka z oliwek to doskonały dodatek do sałatek i innych potraw, warto o tym pamiętać przygotowując codzienne posiłki, gdyż jak twierdzą naukowcy może ona chronić przed rakiem.
Przeprowadzone dotychczas badania dowiodły, iż przeparty zawierające soję pomagają w łagodzeniu dolegliwości związanych z menopauzą. Z najnowszych badana wynika, iż soja może też korzystnie wpływać na zdrowie mężczyzn.
Naukowcy i lekarze nieustannie poszukują odpowiedzi na pytanie o przyczyny różnych chorób. Specjaliści z Danii przyjrzeli się zależności pomiędzy posiadaniem lub nie posiadaniem dzieci a ryzykiem zachorowania na raka prostaty.
Wszyscy wiemy, że sposób odżywiania wpływa na stan zdrowia. Najnowsze badania po raz kolejny potwierdziły, że do produktów, których spożycie powinniśmy ograniczyć zaliczają się produkty smażone, w tym frytki i chipsy.
O tym, że nadwaga i otyłość wpływają niekorzystnie na funkcjonowanie organizmu wiadomo od dawna. Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wykazały, iż byt duża masa ciała nie tylko sprzyja rozwojowi chorób, może też utrudniać leczenie.
Opracowano tatuaż, który umożliwia bezbolesne monitorowanie stężenia glukozy we krwi diabetyków.
Naukowcy z Harvard Medical School opracowali wykaz jedenastu pokarmów, które polecane są tym, którzy chcieliby obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Napój zawierający monoester ketonowy - nowy popularny suplement diety - może poprawić glikemię i zapobiec stanom przedcukrzycowym.
Rak jelita grubego to jedna z powszechniejszych chorób nowotworowych. Być może odkrycie naukowców ze Szwecji usprawni dotychczasową terapię.