Liczba wyników: 557
Choć ostatnio pogoda wyraźnie nas rozpieszczała, to trzeba liczyć się z tym, że jesienne chłody jednak nadejdą. Krótsze dni, brak słońca i niższa temperatura na dworze wpływają dość wyraźnie na nasze samopoczucie. W tej sytuacji warto sięgnąć po większą dawkę energii zawartą w potrawach. Nie chodzi bynajmniej o ich większą kaloryczność, a o rozgrzanie jesienią organizmu od wewnątrz.
„Problem w Polsce polega na tym, że nie ci mają dzieci, co powinni”. Dziennikarka Alicja Tabor (Magda Cielecka) przyjeżdża do Wałbrzycha, aby zebrać materiały do reportażu o zaginionych dzieciach. Zatrzymuje się w opustoszałym rodzinnym domu gdzie nie ma elektryczności. Jest jesień, więc krótki dzień a i pogoda bezsłoneczna. Przez okno widać szary sad z czerwonymi plamami dojrzałych jabłek.
Jesień kojarzy nam się z krajobrazami o ciepłych, złocistych barwach, pieszymi wędrówkami i grzybobraniem. Jest to także powrót do codziennych obowiązków – pracy i szkoły. Nie zapominajmy, że zmienna pogoda może przyczynić się do osłabienia naszej odporności. Oto kilka prostych porad jak przygotować organizm na zimę w te chłodniejsze dni.
Okres po Bożym Narodzeniu może być przygnębiający. Powrót do pracy, pusty kalendarz życia towarzyskiego, nieplanowane przybranie na wadze, kiepska pogoda i nadwyrężone świątecznymi wydatkami konto może napawać zniechęceniem i depresyjnymi nastrojami. Nie warto jednak popadać w melancholię. Poniżej kilka wskazówek, które pomogą pokonać chandrę.
Korozja, erozja, procesy zachodzące w przyrodzie stanowią punkt wyjścia do pracy nad formą i materiałem w najnowszej kolekcji Agaty Wojtkiewicz na sezon wiosna-lato 2013. Projektantka stawia na proste formy, gniecenia, zaskakujące pęknięcia i ingerencję w strukturę tkanin. W nowej kolekcji dominuje ograniczona kolorystyka i przygaszone, spatynowane barwy skontrastowane z połyskliwym kolorem miedzi.
Wiosna to idealny moment, aby dietę wzbogacić o warzywa sezonowe. Zachwycają smakiem, ale co równie istotne - dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów. Okres wiosenno-letni to wysyp warzyw takich jak szparagi, młode ziemniaki, szczaw czy rukola. Postanowiliśmy przyjrzeć się tym pierwszym, które stosunkowo niedawno zyskały na popularności, a już zdążyły zyskać miano „superfood”.
Końcówka wakacji to dla wszystkich miłośników aktywnego wypoczynku idealny okres na wyprawę na rowerze. Upały nie są już aż tak uciążliwe, a pogoda ciągle pozwala na całodzienne szaleństwo na dwóch kółkach i podziwianie widoków z prędkością nie przekraczającą kilkunastu kilometrów na godzinę. Długość niektórych tras wymaga jednak wcześniejszego zaplanowania wygodnego miejsca na nocleg.
Nadchodzi lato i - mimo, że na razie pogoda nas nie rozpieszcza - nadchodzą naprawdę gorące miesiące. Długie jasne dni sprzyjają wieczornym spacerom, a pogodne weekendy nie mogą utrzymać nas w domu. Są jednak i tacy, którzy choć cieszą się z wiosny i nadchodzącego lata odczuwają, szczególnie podczas stania lub siedzenia dotkliwy ból nóg towarzyszący upałom.
Wiosna to czas, kiedy kierowcy są szczególnie narażeni na oślepiające działanie promieni słonecznych. Najlepiej ochronią nas przed nimi właściwie dobrane okulary przeciwsłoneczne. Badania wykazały, że używanie takich okularów nie tylko zwiększa bezpieczeństwo w ciągu dnia, ale ma także wpływ na jazdę w nocy. Osoby, które nie chronią oczu w ciągu dnia mogą gorzej widzieć nocą.
O ile wiosenno-letnie przejażdżki na rowerze niemal każdy uzna za atrakcyjną formę spędzania wolnego czasu i dobry sposób na zachowanie pięknej sylwetki, o tyle gdy kończy się piękna pogoda, znika nasz zapał do uprawiania tej aktywności fizycznej. Chłód, choroby, smog, niewygoda – czy mamy rację odstawiając rower do piwnicy aż do wiosny?