Liczba wyników: 1071
Część popularnych obecnie diet skutkuje dość szybką utratą na wadze, ale mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Aby organizm mógł dobrze fizycznie i psychicznie funkcjonować, potrzebuje wielu różnych składników odżywczych, jeśli zaś się je ogranicza, aby schudnąć, można jednocześnie nieświadomie narazić się na problemy zdrowotne, w tym osłabienie poznawcze.
Wszyscy dobrze znamy ostrzeżenia zdrowotne zalecające ograniczenie spożywania soli, jeżeli chcemy cieszyć się sercem w dobrej kondycji. Teraz nowe odkrycia międzynarodowego zespołu naukowców sugerują, że nietylko nadmiernie wysoki, ale też niski poziom soli może jeszcze bardziej narazić na problemy sercowo-naczyniowe osoby cierpiące na choroby serca lub cukrzycę.
Właściwości zdrowotne wykazuje cała roślina, ale produkty lecznicze zawierają głównie kwiaty rumianku. Środki mające w składzie to popularne zioło mogą być przeznaczone do użytku wewnętrznego i zewnętrznego. Rumianek ceniony jest głównie jako środek działający rozluźniająco na system nerwowy oraz specyfik pozytywnie wpływający na układ pokarmowy, dobrodziejstw czynionych przezeń jest jednak znacznie więcej.
Rząd i Kościół doszły do wstępnego porozumienia w sprawie zastąpienia Funduszu Kościelnego 0,5 proc. odpisu podatkowego już od 2014 roku. Możliwość odliczenia tej kwoty nie zmieniałaby dotychczasowego odpisu od podatku 1 proc., który można przekazywać na cele publiczne. Kościoły i związki wyznaniowe samodzielnie płaciłyby składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne duchownych.
Szpinak, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, powinien zajmować jedno z najważniejszych miejsc w naszym menu. Ta zielona roślina jest źródłem wapnia i wielu niezbędnych witamin oraz reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie. Aby wzbudzić większe zainteresowanie szpinakiem wśród społeczeństwa i podsycić apetyt na niego do kalendarza wprowadzono Międzynarodowy Dzień Szpinaku, który przypada 26 marca.
Żywność funkcjonalna – dla wielu z nas ten termin może brzmieć nieco dziwnie, bo w powszechnej opinii żywność ma jedną funkcję: zaspokojenie potrzeby głodu. Europa skłania się jednak coraz bardziej ku jeszcze innej roli żywności: ma nas ona nie tylko „karmić”, ale i leczyć. Żywność funkcjonalna została tak zmodyfikowana, aby zapewnić dodatkowe korzyści zdrowotne w stosunku do żywności tradycyjnej.
Bycie seniorem to niekoniecznie tylko poranne zakupy na targu, cotygodniowy spacer do Kościoła czy opieka nad wnukami. Są ludzie, którzy świetnie przełamują stereotypy. W jaki sposób? Pokazując przez swoje pasje, że wiek czy niedomagania zdrowotne nie są żadną przeszkodą, aby w pełni cieszyć się aktywnym życiem. Jednym z nich jest Aleksander Doba, który przepłynął kajakiem Atlantyk. Niedosłyszący senior.
W krajach Europy Zachodniej i w Stanach Zjednoczonych, po kilkudziesięciu latach królowania leków syntetycznych, ponad połowa pacjentów korzysta dzisiaj z porad lekarzy medycyny naturalnej, lub wykorzystuje naturalne środki lecznicze w profilaktyce. W te najnowsze, światowe trendy zdrowotne wpisują się zioła, m. in. mięta pieprzowa, która jest składnikiem wielu preparatów wspomagających leczenie dolegliwości żołądkowych.
Wyjeżdżając na wakacje pakujemy zwykle podstawowe środki na gorączkę, ból gardła czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Niestety często wypoczynek mogą nam przerwać infekcje dróg moczowych, które zaniedbane mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Małgorzata Biernacik farmaceutka z Apteki Medicover we Wrocławiu podpowiada, co zrobić, by zdrowotne niedyspozycje nie popsuły nam urlopu.
Oleje i oliwy to nieodłączne składniki każdego dania z makaronem, dressingu czy ciasta. Najczęściej tradycyjnie używane na naszych stołach są oleje z rzepaku, słonecznika czy soi. Coraz częściej jednak - nie tylko w związku ze wzrostem popularności światowych kuchni - sięgamy po inne oleje i oliwy. Mają nie tylko wyjątkowy smak, lecz także właściwości zdrowotne - polecają je zarówno dietetycy, jak i lekarze.