Liczba wyników: 1488
Coraz więcej osób cierpi na alergię. Współczesny styl życia (stres, szybkie tempo, chemizacja żywności) i zanieczyszczenie powietrza sprzyjają występowaniu tej choroby. Najczęstsze postaci alergii to atopowe zapalenie skóry, astma oskrzelowa i katar sienny.
Część składników cebuli ma właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe, więc można wykorzystać to warzywo do konserwacji żywności.
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Już wkrótce egzekucje komornicze będzie można realizować szybciej i taniej. Ma to zapewnić specjalny system komputerowy, służący do elektronicznej wymiany informacji, wykorzystywany do tej pory przez banki, Pocztę Polską oraz ZUS. Dzięki niemu, za pośrednictwem komputera podłączonego do Internetu oraz specjalnej aplikacji, komornicy sądowi będą mogli szybciej uzyskać od banków informacje na temat posiadania przez dłużników rachunków bankowych.
Sumienność, odpowiedzialność, a przede wszystkim emerytura stanowiąca stałe źródło dochodu – to czynniki sprawiające, że seniorzy są postrzegani przez banki jako atrakcyjna grupa klientów. Większość osób w starszym wieku nie korzysta jednak z usług instytucji finansowych i przez to tworzą kategorię ludzi finansowo wykluczonych.
Uczeni z Uniwersytetu w Wageningen w Holandii zbadali zależność między formą żywności, czasem żucia i ilością przyswojonych kalorii.
Środki chemiczne używane do produkcji opakowań żywności mogą prowadzić do chorób prostaty, twierdzą amerykańscy badacze. Naukowcy odkryli związek między działaniem śladowych nawet ilości bisfenolu A, środka powszechnie używanego do produkcji tworzyw sztucznych, a wystąpieniem raka prostaty u zwierząt.
Rada Polityki Pieniężnej po raz kolejny zdecydowała, że nie zmieni stóp procentowych NBP. Tym samym w październiku pozostaną one na poziomie obowiązującym od marca 2015 r. Od tego czasu ustalane przez banki oprocentowanie oferowanych lokat czy kredytów ulegało jednak zmianom i to niestety zwykle na niekorzyść klientów.
W ciągu dwunastu miesięcy, od maja 2015 r. ubyło z rynku ponad 300 tys. rachunków kart kredytowych. Banki oferują karty klientom sprawdzonym, którym przyznać mogą wyższe limity. Limity przyznane w maju są wyższe o 9,5% niż przed rokiem.
Według międzynarodowego zespołu ekspertów czas zmienić sposób myślenia o żywności ultraprzetworzonej.