Liczba wyników: 484
Zima zbliża się wielkimi krokami. Prawdopodobnie już czeka za drzwiami ogrodów. Niedługo temperatura spadnie poniżej zera, pojawi się pierwszy śnieg. Dla ogrodów sezon zimowy to okres odpoczynku. Ten czas służy roślinom przede wszystkim do zebrania sił do intensywnego wiosennego rozkwitu. Jak odpowiednio przygotować ogród do snu zimowego? Autor bloga ogrodniczego „Z ogrodem na ty” oraz projektu „Busem przez polskie ogrody” – Tomasz Szostak w kilku krokach wyjaśnia, jakie główne prace należy wykonać.
Wiele kobiet po 50-tym roku życia skarży się na przyrost masy ciała, który nie wiąże się ze zwiększonym spożyciem żywności lub na trudności w odchudzaniu. Pojawiają się problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi, a stosowanie diet nie przynosi oczekiwanych rezultatów. Głównymi przyczynami kłopotów w walce ze zbędnymi kaloriami po 50-tce są zmiany hormonalne. Co robić, aby w każdym wieku cieszyć się dobrą kondycją i zgrabną figurą?
Niekiedy z pozoru błaha rzecz lub sytuacja prowokują niekontrolowany wybuch negatywnych emocji. Wystarczy wówczas sekunda, aby koktajl gniewu, zniecierpliwienia i irytacji w niepohamowany sposób rozlał się na wszystko i wszystkich, znajdujących się w najbliższym otoczeniu. Winny jest stres – nieodłączny towarzysz człowieka XXI wieku.
W 2025 r. aż 2,7 mld ludzi, czyli co czwarta osoba na świecie, może cierpieć z powodu nadwagi lub otyłości. W Polsce z problemem nadmiernej masy ciała zmaga się już 62 proc. mężczyzn i 46 proc. kobiet (GUS), a co o piąty Polak jest otyły. Głównymi przyczynami otyłości są brak aktywności fizycznej i zła dieta.
Prawidłowe odżywianie jest istotnym czynnikiem, który może wpływać na układ immunologiczny. Stosowanie odpowiedniej diety i właściwa kompozycja posiłków nie zawsze musi być trudna i pracochłonna, a częste i długotrwałe niedobory składników mineralnych mogą upośledzać mechanizmy obronne organizmu. Oprócz odpowiedniej diety wskazana jest także regularna aktywność fizyczna. Badania dowodzą, że umiarkowany wysiłek fizyczny ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego.
"Srebrna gospodarka wobec wyzwań starzejącego się społeczeństwa" - tak brzmi hasło III Dni Gerontologii, które w tym roku odbedą się w dniach 25-26 października 2018 r. w Centrum Kształcenia Ustawicznego Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Światowy Dzień Mycia Rąk, przypadający 15 października, został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych, a jego celem jest edukacja w zakresie prawidłowej higieny. Ta prosta czynność, wykonywana w odpowiedni sposób, może nas uchronić przed wieloma infekcjami oraz chorobami.
Niektóre dodatki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek podawane być powinny jedynie na zimno. Świeże zioła oraz szczypiorek, natkę pietruszki i koperek, dodajemy pod koniec gotowania, aby ich aromat nie ulotnił się przed zaserwowaniem potrawy. Istnieje też kilka przypraw, które są wprost stworzone do dań podawanych na ciepło. Należy do nich między innymi gałka muszkatołowa – idealny komponent jesiennych, rozgrzewających pyszności.
To, co ląduje na naszych talerzach, w dużej mierze zawdzięczamy pszczołom. Jest to co trzecia łyżka pokarmu! Dzięki ich pracy powstaje 90 proc. owoców i 4 tysiące odmian warzyw. Wiele z takich produktów wzmacnia nasze zdrowie i podnosi odporność.
W Polsce na cukrzycę choruje co 3-4 osoba w wieku powyżej 65 lat. Podobna lub nawet większa jest liczba osób ze stanem przedcukrzycowym. Ratunkiem w początkowej fazie cukrzycy lub przy nadciśnieniu może być dieta DASH.