Liczba wyników: 523
Rozmazany tekst w gazecie, słaba akomodacja oka, gorsze widzenie po zmroku – to codzienność wszystkich, których dosięgła już prezbiopia. Prezbiopia jest efektem naturalnych zmian układu wzrokowego zachodzących z wiekiem. Dotyczy każdego po 40. roku życia i objawia się trudnościami z wyraźnym widzeniem z bliska, szczególnie przy słabym oświetleniu. Choć łatwa do skorygowania, mało kto z osób nią dotkniętych sięga po pomoc specjalisty. Ten stan rzeczy ma zmienić kampania Czas Na Wzrok 40+.
Tarczyca to jeden z najmniejszych narządów naszego ciała. Bywa często niedoceniany, a wywiera na organizm ogromny wpływ. Najczęstszymi schorzeniami tego gruczołu są zapalenie lub zaburzenia produkcji hormonów, które wynikają z nadczynności lub niedoczynności tarczycy. Jakie objawy powinny skłonić nas do wizyty lekarskiej i przeprowadzenia badania USG tarczycy?
Bariatria jest dziedziną medycyny, która rozwija się bardzo dynamicznie. Operacyjne leczenie otyłości jest wskazane nie tylko tylko ze względu na walkę z nadmiernymi kilogramami, ale również wtedy, kiedy występuje groźne powikłanie otyłości, jakim jest cukrzyca. Podczas jej leczenia bardzo ważne jest zmniejszenie masy cała, co może zapewnić zabieg chirurgiczny, jednak bez wysiłku ze strony pacjenta nie przyniesie on oczekiwanych efektów.
Pobłażliwość babć i dziadków może być szkodliwa dla zdrowia wnuków. Brytyjscy badacze uważają, że zmniejszanie wymagań co do obowiązkowości dzieci, umożliwianie im wielogodzinnego oglądania telewizji i inne ustępstwa, w dłuższej perpektywie zagrażają zdrowiu wnuków.
W dzisiejszym świecie moda w stomatologii objawia się na dwa sposoby: ponadczasową estetyką i chwilowymi trendami. To, na co jedni nie mogą patrzeć, dla innych jest spełnieniem marzeń, na które wydają tysiące złotych. Wszystko ma jeden cel: chęć bycia unikatowym, potrzeba wyróżnienia się z tłumu, ozdobienia swojego ciała. Jednak czy każda ingerencja w swój wygląd i każda moda jest dobra?
Ziemniaki, lubiane przez 80% Polaków, często goszczą na polskich stołach. Kilka razy w tygodniu spożywa je aż 77% Polaków, a każdego dnia – 14%. Uwzględniając te produkty w codziennym żywieniu, warto wiedzieć, jak je przygotować, by służyły nie tylko naszemu zdrowiu, ale i… sylwetce.
Choć ostatnio pogoda wyraźnie nas rozpieszczała, to trzeba liczyć się z tym, że jesienne chłody jednak nadejdą. Krótsze dni, brak słońca i niższa temperatura na dworze wpływają dość wyraźnie na nasze samopoczucie. W tej sytuacji warto sięgnąć po większą dawkę energii zawartą w potrawach. Nie chodzi bynajmniej o ich większą kaloryczność, a o rozgrzanie jesienią organizmu od wewnątrz.
Tak powszechny obecnie siedzący tryb życia odpowiada za kilka procent wszystkich zgonów.
Jeśli doświadczasz zatrzymywania wody w organizmie, nie musisz zażywać specjalnych leków, w naturalny sposób daje się zwalczyć to zjawisko - dzięki produktom moczopędnym.
Prawie 70% badanych, biorących udział w sondażu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, deklaruje sympatię do tych produktów. Pomimo że stwarzają one szerokie możliwości kulinarne – jak twierdzi ponad połowa respondentów – najczęściej spożywane są w formie tradycyjnych ziemniaków z wody. Czy brakuje nam pomysłów na ich wykorzystanie?
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później