Liczba wyników: 414
Wiele kobiet marzy o młodym wyglądzie. Niektóre z nich cieszą się atrakcyjną aparycją bez względu na to, czy mają 40 czy 50 lat. Na czym polega sekret ich wiecznego uroku?
Witamina C – myślimy o niej ciepło, gdy na dworze robi się zimniej, czyli w okresie jesienno-zimowego sezonu przeziębień. I słusznie, ponieważ wspomaga działanie systemu odpornościowego. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pełni też inne ważne funkcje w organizmie ludzkim, który sam nie potrafi jej gromadzić. Dlatego właśnie konieczne jest codzienne dostarczanie sobie witaminy C z pożywieniem. Podstawowym jej źródłem w naszej diecie powinny być warzywa i owoce oraz ich przetwory.
Częściej dokuczają nam jesienią i zimą, objawiają się tym, że kąciki ust pękają oraz wysychają i z pewnością nie dodają urody. Zajady – kto z nas ich nie miał? Skąd się biorą i jak je wyleczyć?
Eko-żywność, produkty rzemieślnicze, wsparcie młodych artystów… Na co Polacy coraz chętniej wydają swoje oszczędności? Zdecydowanie częściej przy zakupach biorą pod uwagę dobro środowiska i swoje zdrowie oraz szukają produktów dobrych jakościowo. Sprawdź, na co nie szkoda nam gotówki – niektóre wybory mogą okazać się zaskoczeniem!
Czy chłodne jesienne wieczory mogą kojarzyć się przyjemnie? Jeżeli spędzamy je w towarzystwie bliskiej osoby, pod ciepłym kocem i z kubkiem gorącej herbaty w ręku to z pewnością tak. To rozgrzewający zestaw, bez którego wielu z nas nie może obejść się jesienią. Dzięki niemu staje się ona przytulna i niezwykle klimatyczna. Jaka herbatę warto wybierać o tej porze roku? Która wzmocni odporność i dostarczy nam niezbędnych w tym okresie witamin?
Rekord kapeluszowy, przekazanie kluczy do miasta, wręczenie nagród i wiele radości. W piątek, 15 września we Wrocławiu rozpoczęły się Dni Seniora. Uczestnicy w barwnym pochodzie przeszli z pl. Nowy Targ do Rynku, gdzie czekała na nich moc atrakcji.
Bez względu na rodzaj żółtaczki, w jej ostrej fazie pacjent odczuwa wiele dolegliwości, w tym brak apetytu, nudności, wymioty, bóle brzucha, zmiany w odczuwaniu smaku, gorączka, żółty odcień skóry. Wszystko to sprawia, że trudniej jest dobrze się odżywiać w chorobie. Pożywna dieta jednak może zmniejszyć ryzyko uszkodzenia wątroby i poprawić samopoczucie.
Choć organizacja podróży do Ameryki Południowej w obecnych czasach nie jest zbyt trudna, mało kto decyduje się na wakacyjną podróż w tamte rejony świata. Ten fascynujący kontynent jest jednak bliższy niż mogłoby się wydawać – pochodzi stamtąd co drugie ziarenko wypijanej przez nas kawy. W wyselekcjonowanych mieszankach można nawet znaleźć smakowe ślady tamtych stron.
Najtwardsza tkanka w ludzkim ciele to wcale nie kość czaszki, ani kość udowa, ale… szkliwo. Nie bez powodu stanowi ono pancerz dla zębów, który chroni je przed bakteriami, wpływem kwasów czy powstawaniem płytki nazębnej. Jednak do czasu – gdy na skutek twoich nawyków nie dojdzie do erozji szkliwa, która jest nieodwracalna.
Jakkolwiek w warunkach miejskich jest o to trudniej, warto znaleźć zieloną przestrzeń, bo w niej o wiele łatwiej zwalczyć stres. Wystarczy poobserwować naturę, by osłabić napięcie emocjonalne - twierdzą uczeni z Uniwersytetu Illinois w Champaign.