Liczba wyników: 4931
Filiżanka herbaty z hibiskusa nie tylko rozgrzewa organizm, ale też wzmacnia układ odpornościowy, pomaga kontrolować ciśnienie krwi i wspiera odchudzanie. Teraz mamy kolejny powód, aby sięgać po tę herbatę - może zmniejszyć skutki choroby Alzheimera.
Myszy, którym podawano małe ilości kofeiny, odznaczały się mniejszą ilością tau, białka, którego nieprawidłowa przemiana wpływa na dysfunkcję komórek mózgowych pacjentów z chorobą Alzheimera.
Społeczeństwa Zachodu coraz bardziej się starzeją, a wiek to główny czynnik ryzyka zachorowania na alzheimera. – 40% przypadków demencji wymaga fachowej pomocy – powiedział w poniedziałek we Wrocławiu geriatra prof. Shlomo Noy.
Zdiagnozowanie choroby Alzheimera wymaga dużo czasu i pieniędzy. Potrzebne są długie, bezpośrednie neuropsychologiczne wywiady i klinicyści muszą szczegółowo przeanalizować każdą odpowiedź. Teraz naukowcy z Uniwersytetu Bostońskiego opracowali nowe narzędzie, które może zautomatyzować ten proces.
Kierownik Kliniki Neurochirurgii Uniwersytetu Medycznego w Lublinie prof. Tomasz Trojanowski, wspólnie z naukowcami z California Institute of Technology oraz Politechniki Lubelskiej pracuje nad przenośnym urządzeniem do wykrywania choroby Alzheimera.{gencode}{/gencode} Jeśli ich starania zakończą się powodzeniem, powstanie pierwszy aparat tego typu na świecie - pisze Kurier Lubelski.
Poza problemami z pamięcią i innymi zaburzeniami poznawczymi, większość osób chorych na chorobę Alzheimera cierpi również na problemy psychiczne. Nie było jasne, czy zaburzenia te powstają na skutek zmian tkankowych w mózgu, czy też stanowią reakcję psychologiczną na objawy poznawcze. Uczeni z Uniwersytetu w Lund wyjaśniają te zależności.
Curry stanowi mieszankę przypraw pochodzących z Indii. Rodzaj jego składników zależny jest od regionu, z którego przyprawa pochodzi. Najczęściej zawarte są: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca czarna, chili. Badacze z Uniwersytetu w Kalifornii wykryli, że jeden ze składników cury - kurkume, pomaga systemowi immunologicznemu (a dokładniej makrofagom, komórkom spełniającym funkcję obronną organizmu) w pozbyciu się beta-amyloidu, białka odkładającego się w mózgu, odpowiedzialnego za rozwój choroby Alzheimera.
Choroba Alzheimera polega na zmianach zwyrodnieniowych w mózgu a dokładniej zaniku tkanki nerwowej. Postępujące stopniowo zaburzenia działania mózgu doprowadzają w efekcie do utraty pamięci, zdolności uczenia się, pojmowania, trzeźwego myślenia, oceny sytuacji, pogorszenia umiejętności komunikacyjnych i znacznego obniżenia się zdolności radzenia sobie z czynnościami życia codziennego.
Naukowcy z kanadyjskiego Szpitala Świętego Michała odkryli, że ludzie, którzy mówią więcej niż jednym językiem, mają dwa razy tyle uszkodzeń mózgu niż osoby posługujące się jednym językiem nim notuje się u nich objawy choroby Alzheimera. Jest to pierwszy fizyczny dowód na to, że dwujęzyczność opóźnia chorobę.
Cholina to wciąż zbyt mało znana substancja, która ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Ten składnik odżywczy wpływa na człowieka już od momentu poczęcia, kształtując jego rozwój przez całe życie. Może wpływać m.in. na obniżenie ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera. Czym dokładnie jest cholina i dlaczego jej suplementacja jest tak ważna? O tym zagadnieniu 14 grudnia dyskutowano w Warszawie podczas interdyscyplinarnego posiedzenia zespołu ekspertów.
Światło o niskiej intensywności może leczyć przewlekły stres i depresję