Liczba wyników: 705
Sezon kiszenia ogórków trwa w najlepsze. Wystarczy jedno popołudnie by przez resztę roku mieć smaczny i zdrowy składnik sałatek i szybki dodatek do obiadu. Warto wiedzieć, że dzięki procesowi fermentacji ogórki zyskują nie tylko nowy smak, ale także wiele nowych składników korzystnych dla zdrowia. Idealny efekt w postaci soczystych i twardych ogóreczków zapewni kilka prostych zasad.
Jeśli jesteś kobietą i do tego w okresie menopauzalnym, po 60. roku życia, na dodatek palisz i stronisz od aktywności fizycznej, z pewnością jesteś w grupie ryzyka zachorowania na osteoporozę. Schorzenie to, nazywane cichym złodziejem kości, pojawia się w życiu często niespodziewanie – nie daje konkretnych wcześniejszych objawów, a chorzy dowiadują się o nim dopiero w momencie złamania, które świadczy już o zaawansowaniu choroby.
Polacy decydując się na pracę zarobkową za granicą, często nie są świadomi, że zdobywając legalne zatrudnienie stają się pełnoprawnymi uczestnikami rynku pracy. Tym samym, podobnie jak lokalnym pracownikom, również polskim emigrantom należą się zagraniczne świadczenia socjalne. Jednym z najpopularniejszych jest dodatek przeznaczony na wychowywanie dzieci. Dzięki temu do rodzinnego budżetu może dodatkowo wpływać nawet kilkaset euro miesięcznie.
Dynia jest zdecydowanie prawdziwą królową spośród jesiennych warzyw. Jej właściwości zdrowotne były doceniane już przez Indian. Przy bardzo wysokiej wartości odżywczej, cechuje się niską kalorycznością, dlatego doskonale sprawdza się w diecie dla sportowców. Jest chętnie używana jako dodatek między innymi do koktajli, ciast, placuszków, ale także w pojedynkę stanowi świetne danie upieczona w piekarniku lub jako rozgrzewający krem.
Ocet to produkt niezwykle popularny w polskiej kuchni. Dodawany do potraw doskonale wzbogaca ich smak. Jednak w naszym kraju najczęściej stosujemy tylko trzy jego rodzaje: winny, spirytusowy lub balsamiczny. Tymczasem na rynku dostępna jest cała paleta octowych smaków, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do rozmaitych potraw. Oto krótki przewodnik po smakach i kolorach octów.
Przez dekady Mary Louise Floyd obawiała się wizji przejścia na emeryturę. Wpływ na to mógł mieć fakt, że 43 letnie małżeństwo jej rodziców rozpadło się, kiedy jej ojciec przeszedł w stan spoczynku. To zmieniło sposób, w jaki Mary postrzegała wiek emerytalny. Państwo Floyd byli zdeterminowani, aby uniknąć podobnej sytuacji w ich małżeństwie. Postanowili coś zmienić: ‘Nie zamierzamy postępować w taki sam sposób jak robiły to poprzednie pokolenia’.
Ceny nagrobków wahają się od kilku do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych. Trudno jednak zapobiec ich zniszczeniom i aktom wandalizmu, do których dochodzi co roku na polskich cmentarzach. Koszty ewentualnej naprawy nagrobka mogą znacznie obciążyć domowy budżet. Można się przed tym łatwo ustrzec. Niektóre towarzystwa ubezpieczeniowe proponują możliwość ubezpieczenia nagrobka jako dodatek do polis obejmujących nieruchomości czy zdarzenia losowe.
Odkrycie nowej potrawy robi więcej dla ludzkiego szczęścia, niż odkrycie nowej gwiazdy – tak o kulinarnych poszukiwaniach mówił Jean Anthelme Brillat i nikogo nie powinno dziwić, że to słowa Francuza – wszak to Francuzi uważani są za twórców jednej z najlepszych kuchni świata. Kuchni, w której podstawą dań są sosy. Czym ten dodatek zasłużył sobie na taką pozycję?
Hummus to tradycyjna pasta z ciecierzycy, która jest wykorzystywana w kuchni Bliskiego Wschodu. W Polsce z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością, a w Internecie można znaleźć bardzo wiele przepisów na jej samodzielne wykonanie oraz pomysłów na jej wykorzystanie w różnego rodzaju potrawach. Niektórzy uważają hummus za dodatek typowo wegetariański, ale pasta świetnie sprawdza się także w diecie mięsożerców.
Choć pełnia sezonu na brzoskwinie przed nami, w warzywniakach i marketach już można dostać te przepyszne owoce. Są powszechnie lubiane i mają wiele zastosowań kulinarnych , bo świetnie nadają się na składniki dżemów, samodzielnie podawana przekąska (np. w syropie) czy dodatek do innych potraw - i to zarówno deserów, jak i mięs. Brzoskwinie mają wiele składników odżywczych i są bardzo zdrowe, poza tym mogą być używane jako „kosmetyki". Zobacz, dlaczego warto sięgnąć po te owoce.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później