Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania b onnik pokarmowy

Liczba wyników: 229

  • Jak prawidłowo opiekować się swoim rodzicem? [© Photographee.eu - Fotolia.com]

    Jak prawidłowo opiekować się swoim rodzicem?

    2015-11-12

    Opieka nad bliskim w podeszłym wieku wymaga nie tylko zaangażowania, ale i znajomości, np. zasad zdrowego odżywiania się seniorów. Starsze osoby mają wiele potrzeb, ich świat wymaga jednak małego przemeblowania i dostosowania do nowych warunków. Rolą opiekuna jest nie tylko umiejętne wprowadzenie zmian, ale i przekonanie do nich bliskiego.

    Tagi: dietaopiekasenioropieka nad seniroami

  • Zdrowe tłuszcze wydłużają życie Polaków. To już potwierdzone [© JackF - Fotolia.com]

    Zdrowe tłuszcze wydłużają życie Polaków. To już potwierdzone

    2015-10-20

    Konsumpcja tłuszczów w Polsce w ciągu ostatnich 60 lat wzrosła niemal trzykrotnie. Z analizy Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że w tym czasie znacząco zmieniła się też struktura ich spożycia – na korzyść tłuszczów roślinnych, kosztem zwierzęcych. Zdaniem ekspertów jest to jeden z najważniejszych czynników, który wpłynął na wzrost długości życia Polaków.

    Tagi: tłuszczeNNKTkwasy tłuszczowe

  • Jesienne przysmaki: kasztany jadalne [© Silvano Rebai - Fotolia.com]

    Jesienne przysmaki: kasztany jadalne

    2015-10-08

    Kasztany jadalne są idealnym posiłkiem na jesień, gdyż wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Ponadto są bardzo bogate w witaminy oraz inne składniki odżywcze, m.in w skrobię, która przy obróbce termicznej zamienia się w, wolno przyswajany przez organizm, cukier złożony.

    Tagi: jesieńkasztanykasztany jadalnekulinaria

  • Jak odżywianie wpływa na nasz układ krwionośny [© Roman Motizov - Fotolia.com]

    Jak odżywianie wpływa na nasz układ krwionośny

    2015-10-01

    Według raportu opublikowanego przez University of Oxford (UK) choroby układu krążenia były przyczyną 47% zgonów w Europie w 2014 roku. Leczenie schorzeń tego typu kosztuje Europejczyków aż 196 miliardów Euro rocznie. Wiele badań pokazuje silne zależności pomiędzy układem krążenia a sposobem odżywiania, czyli najprostszym sposobem dbania o siebie. Zamiast inwestować w leczenie, warto wcześniej skupić się na profilaktyce.

    Tagi: układ krwionośnyodżywianiesrcechoroby serca

  • Fioletowe, pomarańczowe, zielone: kolorowe kalafiory w kuchni [© riccardomojana - Fotolia.com]

    Fioletowe, pomarańczowe, zielone: kolorowe kalafiory w kuchni

    2015-09-23

    Wyglądają dosłownie jak malowane! Kolorowe kalafiory mają wszelki potencjał, by zawojować nasze stoły. Czarują pięknem oryginalnych barw, oferując mnóstwo witamin i składników odżywczych. Dostępne właśnie teraz – jesienią.

    Tagi: warzywakalafiorzielony kalafiorfioletowy kalafiordietakuchniakulinaria

  • Senior: stary i niedożywiony? [© Printemps - Fotolia.com]

    Senior: stary i niedożywiony?

    2015-07-15

    Niedożywienie nie jest tylko problemem krajów Trzeciego Świata, niewystępującym w państwach wysoko rozwiniętych. Światowa Organizacja Zdrowia wymienia niedożywienie jako jedno z poważniejszych zagrożeń dla zdrowia publicznego na całym świecie. Na niedożywienie w szczególności narażeni są seniorzy. Dlaczego? W podeszłym wieku bowiem ryzyko niesamodzielności znacznie wzrasta, a starzeniu się często towarzyszą apatia, depresja czy demencja starcza. A te są sprzymierzeńcami zaniedbywania posiłków lub braku dbałości o właściwe odżywianie.

    Tagi: niedożywieniemobilnośćniezależnośćsamodzielność

  • Najpowszechniejsze alergeny w jedzeniu - zobacz, na co uważać [© airborne77 - Fotolia.com]

    Najpowszechniejsze alergeny w jedzeniu - zobacz, na co uważać

    2015-06-15

    Niektóre produkty żywnościowe działają jak alergeny i powodują reakcje alergiczne, z których część jest łagodna i dość szybko zanika, ale część może powodować poważne zagrożenie dla zdrowia.

    Tagi: alergianabiałsojapszenicaorzeszki ziemnemlekoczekoladapiwo

  • Mleko prosto od krowy. A może od klaczy? [©  acceptfoto - Fotolia.com]

    Mleko prosto od krowy. A może od klaczy?

    2015-05-31

    W naszej kulturze najbardziej rozpowszechnionym i najłatwiej dostępnym rodzajem mleka jest mleko krowie. Ale przecież inne ssaki również dają mleko, a najbardziej zbliżone do mleka kobiecego jest mleko klaczy. Skoro tak, to czy nie ono jest najbardziej odpowiednie dla człowieka?

    Tagi: mlekoklaczmleko klaczykulinaria

  • Ból brzucha: emocje i choroby [© gpointstudio - Fotolia.com]

    Ból brzucha: emocje i choroby

    2015-05-29

    Aż 62% Polaków cierpi z powodu bólów brzucha, z czego 63% tej grupy stanowią kobiety, a 37% - mężczyźni. A powodów może być wiele – od zdrowotnych po te związane z naszym stanem emocjonalnym. Każdy ból brzucha ma inne przyczyny i skutki. Każdy człowiek w różny też sposób odczuwa i reaguje na ból.

    Tagi: bólbrzuchemocje

  • Onkologia: nie ma leczenia bez odpowiedniego odżywiania [© JPC-PROD - Fotolia.com]

    Onkologia: nie ma leczenia bez odpowiedniego odżywiania

    2015-05-27

    Niedożywienie i wyniszczenie organizmu szczególnie zagrażają osobom chorym na nowotwory. U niedożywionych pacjentów gorzej goją się rany, częściej rozwijają się zakażenia i powikłania, wydłuża się czas jego pobytu w szpitalu i znacząco rosną koszty jego leczenia. Dlatego lekarze opracowali standardy żywienia pacjentów onkologicznych.

    Tagi: raknowotwórdietaonkologiażywienie

  • Strony: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21