Liczba wyników: 741
Naukowcy odkryli dodają następny punkt do listy powodów, dla których warto rzucić palenie. Nałóg może zwiększać ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (Age-related Macular Degeneration, AMD). Choroba stanowi jedną z najczęstszych przyczyn całkowitej utraty wzroku u osób starszych.
Okres wakacyjny dla wielu Polaków kojarzy się z wypoczynkiem nad morzem. Jak powinny zaplanować taki wyjazd osoby z wadą wzroku? Lepiej spędzić urlop z okularami korekcyjnymi czy soczewkami kontaktowymi?
Picie czerwonego wina jest dobre dla wzroku i może zapobiec chorobom oczu w późniejszym życiu, mówią uczeni z Vision Surgery and Research Centre w Hull.
Diety pełne czerwonego mięsa i tłustych potraw mogą sprzyjać utracie wzroku, szczególnie u seniorów, alarmują uczeni z University at Buffalo.
Możliwość zrezygnowania na zawsze z okularów i soczewek w nadziei na lepszy komfort życia to dla wielu kobiet główny powód, dla którego zastanawiają się nad skorzystaniem z laserowej korekcji wzroku.
Witamina A bierze udział w wielu procesach organizmu, w tym jest istotna dla wzroku i zdrowia skóry. Jak się okazuje, reaguje na nią też serce. Nie wiadomo jednak dokładnie, jakie daje efekty - korzystne czy szkodliwe.
Coraz więcej dowodów naukowych wskazuje na to, że przed chorobą Alzhaimera może nas uchronić zwiększona aktywność - fizyczna, ale przede wszystkim umysłowa. Stymulacja umysłu zwalnia postęp demencji, utratę pamięci i słabnięcie wzroku.
Jaskra to jedna z głównych przyczyn utraty wzroku na świecie. Dotychczas leczono ją kroplami do oczu, laseroterapią lub metodami chirurgicznymi, teraz opracowano tabletkę, która ma silnie wspierać całą terapię
Osoby starsze, które jadają tłuste ryby co najmniej raz w tygodniu, mogą zmniejszyć ryzyko poważnego osłabienia wzroku spowodowanego zwyrodnieniem plamki żółtej, wynika z amerykańskich badań.
Zawarty w marchwi beta-karoten, razem z witaminami C i E, wykazuje silne działanie prozdrowotne. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wzrostu odporności organizmu, poprawy wzroku. Marchew stanowi silny przeciwutleniacz chroniąc przed nowotworami, chorobom serca oraz opóźniając proces starzenia się. Jednak największe korzyści można odnieść spożywając warzywo niekrojone przed gotowaniem.