Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania potrawy dla diabetyków

Liczba wyników: 546

  • Grill - smacznie i zdrowo [© LianeM - Fotolia.com]

    Grill - smacznie i zdrowo

    2014-04-29

    Za chwilę rozpocznie się długi majowy weekend, stanowiący dla wielu Polaków początek grillowego sezonu. Z półek już znikają akcesoria i produkty przydatne w tej formie gotowania na świeżym powietrzu. Polacy grillują chętnie i nie boją się eksperymentować z nowymi smakami. Co zrobić, by przygotowywane przez nas potrawy były nie tylko smaczne, lecz także zdrowe? Jakich dodatków używać, by nie dać się grillowej nudzie?

    Tagi: potrawy z grillagrillowaniemięsokuinariazdrowa dieta

  • Kulinarne sekrety, czyli o magii sosów słów kilka [© Monika Wisniewska - Fotolia.com]

    Kulinarne sekrety, czyli o magii sosów słów kilka

    2013-02-24

    Odkrycie nowej potrawy robi więcej dla ludzkiego szczęścia, niż odkrycie nowej gwiazdy – tak o kulinarnych poszukiwaniach mówił Jean Anthelme Brillat i nikogo nie powinno dziwić, że to słowa Francuza – wszak to Francuzi uważani są za twórców jednej z najlepszych kuchni świata. Kuchni, w której podstawą dań są sosy. Czym ten dodatek zasłużył sobie na taką pozycję?

    Tagi: soskuchniapotrawykulinaria

  • Comfort food, czyli powrót do utęsknionych smaków [© teressa - Fotolia.com]

    Comfort food, czyli powrót do utęsknionych smaków

    2011-11-17

    Trendy w gastronomii zmieniają się niemal tak często, jak w modzie. To czym zachwyca się elita szybko ląduje na imprezach firmowych, a następnie funkcjonuje w szerokim obiegu dopóty, dopóki wszystkim się nie znudzi. Jakkolwiek, istnieją potrawy, które nigdy nie powszednieją, a jednocześnie posiadają właściwości uspokajające i poprawiające humor. Ich siła przez lata urosła do rangi fenomenu, który określają dwa słowa – comfort food.

    Tagi: żywnośćkuchniacomfort fooddzieciństwo

  • Bakalie. Krótki przewodnik [© udra11 - Fotolia.com]

    Bakalie. Krótki przewodnik

    2018-12-14

    Smak Świąt to tradycyjne potrawy: karp, kluski z makiem, barszcz, pieczony schab, duże ilości suszonych owoców, orzechy. Bakalie to produkty, bez których nie wyobrażamy sobie świętowania. Zgodnie z tradycją, duża ich ilość na świątecznym stole, to gwarancja zdrowia i dobrobytu na cały następny rok. Suszone owoce i orzechy idealnie sprawdzają się w przypadku tradycyjnych potraw, ale też nowoczesnych dań. Dodają przygotowanym potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu.

    Tagi: bakalierodzynkimigdałyorzechyżurawina

  • Herbaciany foodpairing: jak łączyć posiłki z herbatą [© COSPV - Fotolia.com]

    Herbaciany foodpairing: jak łączyć posiłki z herbatą

    2016-02-05

    Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków, wzbudza coraz większe zainteresowanie osób lubiących gotować. Nie wszyscy jednak wiedzą, że uzupełnić smak poszczególnych potraw i wzbogacić kulinarne doznania może także jeden z najpopularniejszych na świecie napojów, jakim jest herbata. Czy jednak powinniśmy ją pić podczas jedzenia? Które potrawy możemy bezkarnie łączyć z herbacianym naparem, a które na filiżankę ulubionego trunku pozwalają dopiero kilka minut po zakończeniu jedzenia?

    Tagi: herbataczarna herbataherbata zielona

  • Kuchnia rosyjska: prosta i sycąca [Fot. fascinadora - Fotolia.com]

    Kuchnia rosyjska: prosta i sycąca

    2018-06-28

    Pozornie bliska i dobrze nam znana, niemniej osnuta aurą tajemnicy. Tak w skrócie można scharakteryzować największy kraj świata, jakim jest Rosja. Mnogość krain geograficznych oraz bogate dzieje historyczne powodują, że w kuchni rosyjskiej jak w tyglu mieszają się najróżniejsze receptury, składniki i aromaty. Proste w przygotowaniu, a zarazem tak bliskie polskim smakom potrawy staną się ciekawym i jakże apetycznym akcentem w naszej codziennej kuchni.

    Tagi: Rosjakuchnia rosyjska

  • Kulinarne łamigłówki: co kryje się pod obco brzmiącymi nazwami potraw [© azurita - Fotolia.com]

    Kulinarne łamigłówki: co kryje się pod obco brzmiącymi nazwami potraw

    2016-05-11

    Każdemu z nas zapewne nie raz zdarzyło się zatrzymać nad kartą dań w restauracji przez dłuższą chwilę, w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, co kryje się pod wyjątkowo dla nas brzmiącą nazwą potrawy. W takich momentach, z jednej strony odczuwamy ciekawość, ale z drugiej obawę: jak się tę nazwę wymawia? Czym to się je? A jak to smakuje? Te i inne pytania budzić mogą w nas wątpliwości, ale do zdobycia na nie odpowiedzi przygotować się możemy znacznie wcześniej, dokładnie sprawdzając co kryje się pod nazwami dań o obcojęzycznym brzmieniu.

    Tagi: kuchniadietakulinariapotrawy

  • Co robić, gdy dziecko jest niejadkiem [© Daniel Jędzura - Fotolia.com]

    Co robić, gdy dziecko jest niejadkiem

    2017-07-20

    Czas kolacji. Parówki już trzeba wyjąć z wody, nie wszystkie warzywa są pokrojone, herbata jeszcze niezaparzona, a Ty już słyszysz od swojego wnuka „nie jestem głodny/a". Zbywasz to milczeniem do momentu, w którym siadacie przy stole i zaczyna się zabawa w zachęcanie dziecka do spróbowania choćby danej potrawy. Rodzice i dziadkowie niejadków doskonale znają zarysowany obraz i często czują się bezradni. Zebraliśmy kilka pomysłów ekspertów, jak temu zaradzić.

    Tagi: wnukidietasuperjedzenieprzekąskisłodkie napoje

  • Czego nie wiemy o gotowaniu? Słownik trudnych terminów kulinarnych [Fot. Kzenon - Fotolia.com]

    Czego nie wiemy o gotowaniu? Słownik trudnych terminów kulinarnych

    2017-06-05

    Gotowanie jest sztuką – o tym poświadczy nie tylko renomowany szef kuchni, ale i miłośnik domowych eksperymentów kulinarnych. Jak każda dziedzina artystyczna, także przyrządzenie danej potrawy wymaga pewnej dozy finezji, którą z pewnością odzwierciedlają dość skomplikowane nazwy bardzo często przewijające się w przepisach. Czym jest flambirowanie, déglaçage, stir fry czy sous-vide? Choć metody te brzmią nieco egzotycznie, z pewnością wykorzystywane są w domowej kuchni częściej, niż można by się tego spodziewać.

    Tagi: kuchniagotowanie

  • Praga: miasto piwa i knedlików [© WH CHOW - Fotolia.com]

    Praga: miasto piwa i knedlików

    2011-07-03

    Nasi południowi sąsiedzi słyną głównie z wspaniałego piwa i zamiłowania do tego trunku, knedlików - przepysznej mącznej potrawy, a także jednej z najpiękniejszych europejskich stolic - Pragi. Miasto to powstało z z pięciu wcześniej autonomicznych części – Starego miasta, Nowego Miasta, Josefova, Małej Strany oraz Hardczan. Nazwa miasta Praga według legend pochodzi od słowa práh (próg). Wynika to z umiejscowienia miasta nad progiem rzecznym - przeprawie przez Wełtawę w pobliżu Mostu Karola. Praga posiada wiele przepięknych zabytków, które przyciągają rok rocznie setki tysięcy turystów, w dużej części z Polski.

    Tagi: CzechypiwoPraga

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20