Liczba wyników: 230
Kasza to uniwersalny produkt, który może być włączony do codziennego jadłospisu na wiele sposobów. Jednak jak wynika z sondażu przeprowadzonego na zlecenie Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii „Lubię kaszę”, niestety wciąż mamy problem z wykorzystaniem potencjału kulinarnego kaszy.
Nadchodzi lato, a wraz z nim upalne dni sprzyjające dużej utracie wody przez organizm. Wysokie temperatury na dodatek powodują brak apetytu, przez co mogą pojawiać się niedobory niektórych składników odżywczych. Jaką rolę pełni właściwe nawodnienie? Jakie produkty są obowiązkowymi elementami letniej diety?
„Lepiej dzieciom dać, niż od dzieci brać", mówi stare przysłowie. I w istocie zwykle rodzice dają miłość, troskę, wykształcenie, wreszcie nierzadko wspomagają materialny start swoich pociech. Bywa jednak tak, że kiedy dzieci już dorosną i żyją „na własną rękę", kontakty z rodzicami znacznie słabną i starzejący się ludzie nierzadko uważają, że ich latorośle po prostu są niewdzięczne. Jak sobie z tym radzić?
Jak o swoją codzienną dietę dbają Polacy? Czy stosują się do zaleceń ekspertów i jednocześnie czerpią z kuchni to, co najlepsze? Jaką pozycję w polskim menu zajmują przekąski? Odpowiedź na te pytania oraz wiele innych żywieniowych ciekawostek znaleźć można w raporcie „Od jedzenia humor się zmienia”.
Savoir-vivre dotyczy różnych sfer życia, także podawania dań i alkoholi. Tutaj główną zasadą jest oczywiście umiar, szczególnie w przypadku napojów wysokoprocentowych, kiedy nie chcemy doprowadzić do nadużyć. Wódka to bardzo wymagający trunek, przy którego serwowaniu łatwo o faux-pas. Aby wydobyć z niego to, co najlepsze, należy stosować się do kilku podstawowych zasad.
81% Polaków twierdzi, że prawidłowo się odżywia. Niestety od samej deklaracji do właściwej praktyki jest jeszcze daleka droga. Jak zatem gotować, aby zachować jak największą ilość wartości odżywczych w przygotowywanych posiłkach? Jakie błędy najczęściej popełniamy w kuchni? Czy istnieją proste sposoby, które pomogą nam w przyrządzaniu zbilansowanego jedzenia?
Polscy seniorzy nie mają do dyspozycji zbyt wysokich emerytur i muszą oszczędzać na wielu rzeczach, nawet na zakupach spożywczych. Oczywiście nie warto rezygnować ze zdrowych produktow i dieta, szczególnie w starszym wieku, powinna odpowiadać na specyficzne zapotrzebowanie organizmu. Można jednak postarać się o dobry jadłospis w ekonomiczny sposób.
Powodów do stresu nam nie brakuje, a codzienna rutyna nie sprzyja „odrywaniu się od rzeczywistości". Warto od czasu do czasu zmienić coś w planie dnia, a nawet tygodnia, by lepiej się poczuć. Potrzeba nam czegoś niestandardowego lub ekscytującego, by poprawić sobie nastrój. Oto, co warto czasami zrobić.
Okres zimowy to czas próby dla każdego organizmu – szczególnie, jeśli temperatury spadają znacznie poniżej zera, a zawartość witamin w warzywach i owocach jest mniejsza niż podczas pozostałych pór roku. Odporność organizmu należy systematycznie wzmacniać, dlatego konieczne jest wzbogacanie diety o odpowiednie produkty.
Fani pewnego serialu powiedzą, że najlepsze kasztany są w Paryżu na placu Pigalle. Miłośnicy kuchni powinni jednak wiedzieć, że żadne miejsce na świecie nie może równać się z przepiękną doliną Casentino, w której odbywa się festiwal Polenty i Kasztanów. Ten wyjątkowy symbol jesieni świetnie sprawdza się jako składnik wielu ciekawych potraw.