Liczba wyników: 1588
Kasze nie tylko urozmaicają i wzbogacają nasz jadłospis o różne smaki, ale także dostarczają porcji wartościowych składników odżywczych: witamin i minerałów oraz cennego błonnika, który dając uczucie sytości ułatwi nam przestrzegani zasad prawidłowego żywienia.
To co jemy ma wpływ na wygląd naszej skóry a nawet pomaga przy leczeniu objawów łuszczycy. Już Światowa Organizacja Zdrowia Ogłosiła, że sposób żywienia jak i redukcja masy ciała, u osób chorujących na łuszczycę, to dwa elementy pomagające w walce z chorobą.
Piramida zdrowego żywienia daje wyobrażenie o tym, ile każdego rodzaju produktów (białka, węglowodanów, nabiału, owoców i warzyw oraz tłuszczów) należy codziennie spożywać. Co ciekawe, pewnego jedzenia brakuje - chodzi o cukier.
Od dziś we Wrocławiu działa innowacyjny projekt - Klinika Pamięci Angel Care. Jej celem jest diagnozowanie chorób demencyjnych na jak najwcześniejszym etapie, a także edukacja w zakresie profilaktyki tego typu schorzeń. Z pomocy Kliniki bezpłatnie mogą korzystać wszystkie osoby, które ukończyły 65 lat, lub mają w rodzinie historię chorób oępiennych.
25 października rusza ogólnopolska akcja „Nie zawal! Wybierz życie”. Jej celem jest edukacja zarówno pacjentów po przebytym zawale, jak i środowiska medycznego, w zakresie konieczności podejmowania działań zmierzających do redukcji śmiertelności w fazie poszpitalnej Ostrych Zespołów Wieńcowych. Opiekę merytoryczną nad akcją objęło Polskie Towarzystwo Kardiologiczne.
Chorzy na raka w wieku powyżej 65 lat są bardziej narażeni niż młodsi chorzy na nieodżywienie, stwierdzili uczeni na corocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (the American Society for Parenteral and Enteral Nutrition) w Orlando na Florydzie.
Dziadkowie, którzy spędzają dużo czasu z wnukami, mogą zapoznać je z zasadami zdrowego żywienia i właściwego wykorzystywania czasu. Często bywa tak, że wnuki posłuchają ukochanego dziadka lub babci dużo chętniej niż rodziców.
Tłuszcze trans w ostatnim czasie zyskały złą sławę. Nic dziwnego, bo należy ich unikać ze względów zdrowotnych. Skąd jednak wiedzieć, jaka żywność je zawiera lub jak je ograniczać w diecie, gdzie znaleźć pomocne informacje – na te dylematy odpowiada dr Agnieszką Jarosz z Instytutu Żywienia i Żywności.
Blisko 80% Polaków chce ograniczenia tłuszczów trans (TFA) w żywności, tyle samo osób chciałoby wiedzieć ile izomerów trans zawierają poszczególne artykuły spożywcze. Odpowiednie regulacje prawne oraz edukacja nt. TFA pozwoliłyby zmniejszyć ich ilość w diecie Polaków i wybierać zdrowszą żywność.
Od wielu lat badania dotyczące żywienia podkreślają jego wpływ na jakość naszego życia oraz codzienne funkcjonowanie. Niewiele osób przy wyborze posiłku bierze pod uwagę jego kolor bądź zastanawia się nad wartościami, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Zatem czy barwa naszego posiłku ma znaczenie?