Liczba wyników: 705
Tylko do jutra mają czas emeryci i renciści na rozliczenie z ZUS-em swoich dodatkowych dochodów. Jeżeli w 2018 roku świadczenie z ZUS nie było jedynym dochodem – ostatni dzień lutego to ostatni dzwonek na poinformowanie o tym ZUS. Nie muszą sobie tym zawracać głowy osoby, które już osiągnęły powszechny wiek emerytalny, czyli 60 lat kobiety i 65 mężczyźni. Sprawdź, która zasada dotyczy właśnie ciebie.
Uważasz, że choroba Alzheimera dotyczy tylko seniorów, na dodatek, że nie można jej leczyć? Weryfikujemy to i inne popularne przekonania na temat tej skomplikowanej choroby. Choroba Alzheimera wymyka się szablonom, wciąż jeszcze nie wiemy o niej wszystkiego, natomiast wiemy, że pierwszym ważnym krokiem, by ją poznać jest obalenie fałszywych teorii na jej temat.
Wahasz się czy przejść na emeryturę czy może jednak dalej pracować? Nie wiesz jak obliczyć wysokość swojej przyszłej emerytury? Już wkrótce w rozwiązaniu tych problemów pomoże ci doradca emerytalny. Od lipca we wszystkich placówkach ZUS na przyszłych emerytów czekali będą doradcy emerytalni, których zadaniem będzie wyjaśnienie, kiedy warto zostać emerytem, tak by wysokość emerytury była możliwie najbardziej korzystna.
Wstępnie wypełnione zeznanie podatkowe (PFR) to najłatwiejszy sposób na rozliczenie rocznego zeznania podatkowego. Urząd skarbowy wprowadza tam już twoje dane, a ty je tylko uzupełniasz, jeśli potrzebujesz. Na dodatek możesz się rozliczyć zarówno indywidualnie, jak też wspólnie z małżonkiem. Złóż PIT-37 lub 38 szybko, prosto i unikając błędów.
Herbata już od bardzo wielu lat gości w naszych domach. Sprawdza się jako dodatek do posiłków, deserów albo jako wierny towarzysz codziennych obowiązków, stanowiąc często alternatywę dla kawy. Niewielu z nas jednak wie, że herbata może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Aby jednak cieszyć się jej dobroczynnymi właściwościami, musimy trochę o niej wiedzieć.
Szparag lekarski od wielu wieków (już w starożytnej Grecji i Rzymie) był stosowany jako środek moczopędny pomagający zapobec tworzeniu się kamieni nerkowych. W medycynie azjatyckiej, korzeń rośliny był używany na kaszel, biegunkę i dolegliwości układu nerwowego. Dziś stosowane są głównie jako dodatek do rozmaitych dań, ale warto też pamiętać o jego prozdrowotnych właściwościach.
„Niedostateczny rozwój opieki instytucjonalnej i mała akceptacja spędzania starości w zbiorowych domach pobytu sprzyjają ich izolacji w tzw. czterech ścianach. Gdy mieszkają na dodatek w warunkach złego sąsiedztwa i z dala od rodziny, to boją się wychodzić z domu,” czytamy w raporcie z 2008 roku „Od ubóstwa do wykluczenia społecznego. Badania. Koncepcja. Wyniki. Propozycje Polska, Europa i Świat”. Alienacja osób starszych spowodowana jest często fizycznym upośledzeniem. Problem jest znaczny w Polsce, ale nawet kraje rozwinięte borykają się z nim.
W 2050 roku połowa ludności naszego kontynentu osiągnie wiek emerytalny. W konsekwencji na europejskim rynku pracy zabraknie ponad 160 milionów pracowników. Wychodząc naprzeciw temu problemowi Akademia Rozwoju Filantropii w Polsce rozpoczyna realizację projektu „Zysk z dojrzałości”, którego celem jest zwrócenie uwagi na problem niskiej aktywności zawodowej osób powyżej 50. roku życia oraz zmiana podejścia do roli generacji seniorów w społeczeństwie i w gospodarce.
Tradycja wielkanocna kojarzy nam się przede wszystkim z kuchnią, a co za tym idzie z klasycznymi dla tych świąt daniami. Puszyste babki, aromatyczny żurek, a przede wszystkim jajka w każdej postaci - to pierwsze skojarzenia z wielkanocnym menu. Wielkanoc to także smak określonych przypraw i dodatków jak chociażby chrzan. W tym roku ożywmy nieco nasze menu i wykorzystajmy ten dodatek nie tylko w tradycyjnej formie jako starty korzeń dodający smaku białej kiełbasie.
Otręby owsiane to niezwykle wartościowy produkt, powstający z przemiału owsa. Ma niski indeks glikemiczny (IG), spowalnia wchłanianie cukrów i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Neutralny smak otrąb pozwala na ich szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą być podstawą dla potraw słodkich jak i słonych. Sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do zup, czy po prostu składnik zdrowej przekąski.