Liczba wyników: 88
Wszystkie prognozy są zgodne – najprawdopodobniej już niedługo przyjdzie do nas prawdziwa zima. Taka ze wszystkimi swoimi urokami – białym śniegiem, torami saneczkowymi na każdej górce, bałwanami i mrozowymi liśćmi na oknach. Jednak, bez względu na to czy zima zawita w swojej najpiękniejszej czy w mniej urodziwej postaci, jedno jest pewne – mamy okres wzmożonego zapadania na infekcje dróg oddechowych i przeziębiania się. Jak zachować zdrowie, by cieszyć się urokami zimy? Z pomocą przychodzi także aromaterapia.
Kiedy kończą się wakacje, a na zewnątrz coraz rzadziej pojawiają się promienie słońca to znak, że czas najwyższy wyciągnąć z garderoby ciepłe swetry, a spiżarkę zaopatrzyć w rozgrzewające przyprawy. Pyszne, rozgrzewające napoje możemy uzyskać dzięki prostym i powszechnie dostępnym produktom.
Kłopoty z pamięcią mogą zdarzyć się każdemu, niezależnie od wieku. Nie raz szukamy kluczyka do samochodu, zapominamy gdzie położyliśmy listę zakupów, nie możemy sobie przypomnieć nazwiska naszego lekarza. Zdarza się, niestety coraz częściej, że w pewnym momencie dochodzą do nich problemy z orientacją przestrzenną i czasową, z komunikacją, uwagą, koncentracją. Tak właśnie zaczyna się choroba Alzheimera.
W ciągu ostatnich dwóch lat 4 na 10 Polaków przynajmniej raz potrzebowało konsultacji u prawnika lub porady prawnej. Okazuje się, że nie zawsze po pomoc prawną idziemy do specjalisty. Często korzystamy z informacji znalezionych w internecie, bądź zasłyszanych od znajomych.
Archeolodzy odkryli najstarszy chleb na świecie w kamiennych paleniskach na stanowisku archeologicznym w północno-wschodniej części Jordanii.
Najbardziej przepyszny dzień roku już niebawem. A czy pyszniej zawsze musi oznaczać bardziej słodko? Niekoniecznie. Równie wyśmienity i sycący Tłusty Czwartek celebrować możemy w nieco innej wersji. Wśród przepisów nie bazujących tylko i wyłącznie na słodkości znaleźć możemy zarówno propozycje wytrawne, jak również takie, które zachwycą nas swym smakiem mimo braku dodatku cukru.
Czerwony i biały to tylko dwa kolory, jakie może przybrać barszcz. Zgodnie z definicją jest to bowiem zupa o wyraźnym smaku, przygotowana na zakwasie, z dodatkiem kapusty kiszonej, buraków lub szczawiu. Polskim klasykiem wigilijnym jest barszcz czerwony, podawany z uszkami. W pozostałe świąteczne dni warto zainspirować się innymi wersjami tej pysznej i bardzo słowiańskiej zupy.
Spośród dań jednogarnkowych zdecydowany prym w kuchni wiodą zupy. Pichcenie z wykorzystaniem zaledwie jednego naczynia coraz częściej dotyczy również dań obiadowych, takich jak gulasz, leczo, risotto, a nawet kaszotto. Poszukując pomysłu na mało skomplikowany i apetyczny obiad szybko odkryjemy, że tradycja przyrządzania sycących i aromatycznych dań w jednym naczyniu ma znacznie dłuższą tradycję i sięga najdalszych zakątków świata. Jakich specjałów jednogarnkowych warto spróbować?
W sobotę, 22 lipca, zaczęła obowiązywać nowa ustawa o kredycie hipotecznym. To pierwsza ustawa, która kompleksowo i szczegółowo reguluje proces reklamowania, oferowania, zawierania i wykonywania umów o kredyt hipoteczny. Ma zwiększyć transparentność ofert i wzmocnić pozycję konsumentów, którzy w sporach z bankami są często słabszą stroną.
Przy wjeździe do Chorwacji czekają turystów w tym roku kontrole graniczne. Dodatkowo, chorwacki rząd podniósł opłaty za autostrady. O ile wydłuży się i jak bardzo wzrośnie koszt podróży do tego kraju? O czym jeszcze warto wiedzieć podróżując tego lata do Chorwacji?
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość