Liczba wyników: 870
Szacuje się, że zespół jelita drażliwego jest rozpoznawany u około 20% ludzi, w większości u kobiet. Jak rozpoznać ZJD? Jakie są jego przyczyny? Czym leczyć?
Zidentyfikowano mechanizm biologiczny, który wyjaśnia, dlaczego niektórzy ludzie odczuwają ból brzucha przy jedzeniu określonych produktów. Dzięki temu jest szansa na skuteczniejsze leczenie zespołu jelita drażliwego i innych nietolerancji pokarmowych.
W dyskusji o zapobieganiu nowotworom pojawia się często argument o zależności odpowiedniego sposobu odżywiania z zachorowalnością na raka. Według opracowania Janusza Cioka oraz Agnieszki Dolnej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ok. 20 - 30% wszystkich nowotworów złośliwych jest dietozależnych. Do tej grupy należy rak jelita grubego.
Siedzący tryb życia, zła dieta, ciągły pośpiech to stałe elementy codzienności wielu Polaków. Taki styl życia może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka, a jednym z układów, który najszybciej odczuwa tego skutki jest przewód pokarmowy, szczególnie jego dolny odcinek, czyli jelita.
Regularne spożywanie soi może chronić przed rakiem jelita grubego – dowiedli naukowcy z University of Illinois. A wszystko za sprawą znajdującej się w soi genisteiny – bioaktywnego składnika z grupy fawonoidów, który hamuje proces przyspieszonego wzrostu komórek rakowych, polipów i guzów złośliwych.
Rozpuszczalny błonnik stosuje się, aby wspomóc trawienie i odporność organizmu. To preparat usuwający z jelit szkodliwe produkty przemiany materii i namnażające się chorobotwórcze mikroorganizmy. Dzięki temu wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jelit, a więc na ustąpienie bólu i zaburzeń ich funkcji (wzdęcia, zaparcia, biegunki), a także na utrzymanie fizjologicznej flory bakteryjnej.
Popularny słodki napój, często uwielbiany przez dzieci, zdążył zyskać złą sławę jako pełen węglowodanów prostych w nadmiarze zagrażających sylwetce i zdrowiu. Okazuje się jednak, że cechuje się także właściwościami pomocnymi przy niedrożności jelit i bólach żołądka.
Ryby są szczególnie polecane dla zdrowia mózgu. Okazuje się jednak, że mogą też zmniejszyć ryzyko raka odbytnicy i okrężnicy, mówią lekarze.
Rak… Większość z nas przestaje czytać po tym słowie. Tak bardzo boimy się tej choroby, że wolimy się nie badać. Tłumaczymy się brakiem czasu na chodzenie do lekarza i czekanie w długich kolejkach do specjalisty lub zwyczajnie brakiem pieniędzy.
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, na nowotwór jelita grubego umrze w tym roku 655 tysięcy ludzi. Dotychczas sądzono, że schorzenie to w równym stopniu dotyczy mężczyzn, jak i kobiet, ale polscy naukowcy wykazali, iż w grupie wiekowej 55 – 66 lat rak jelita grubego dwukrotnie częściej diagnozowany jest u mężczyzn.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość