Liczba wyników: 723
Czerwony olej zawiera znaczne ilości beta-karotenu oraz witaminy E, które pozwoliły na przydanie mu miana „super jedzenia".
Ostatnio olej kokosowy zyskuje uznanie zarówno dietetyków, jak i konsumentów. Prawdą jest bowiem, że ma wiele pozytywnych właściwości, m. in. wspomaga zdrowie serca, wzmacnia odporność, poprawia wygląd skóry. Odkryto też, że może być pomocny w odchudzaniu, choć w tym zakresie wyniki nie są tak jednoznaczne.
Nazywany jest „oliwką północy” i po ulepszeniach już dawno przestał być synonimem niezdrowej diety. Zawiera wartościowe kwasy tłuszczowe oraz odżywcze witaminy, a swoimi walorami pokonał nawet oliwę z oliwek. I jest od niej dużo tańszy.
Trawiony olej kokosowy może atakować bakterie powodujące próchnicę zębów. Olej zawiera naturalny antybiotyk, który może być dołączany do komercyjnych produktów do higieny zębów, mówią naukowcy prezentujący wyniki swoich badań na jesiennej konferencji Towarzystwa Mikrobiologii Ogólnej na Uniwersytecie w Warwick.
Jeden z najcenniejszych, odżywczych składników naturalnych – olej arganowy, zwany „płynnym złotem”, stał się bazą dla nowej linii przeciwzmarszczkowych kremów do pielęgnacji twarzy.
Kremy, których skład oparty jest na oleju lnianym, nie tylko wspomagają równowagę wodno-tłuszczową skóry, ale również ograniczają podrażnienia. Dzieje się tak, gdyż olej ten zawiera Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (zwane witaminą F), a także witaminę E. Skład preparatów uzupełniony może być o pantenol, który wspomaga działanie witaminy F.
Badania dowodzą, że dzięki olejowi zachowujemy zdrowie i młodość, a nasz mózg sprawniej funkcjonuje. Dlaczego przeciętny Polak jest życiowo mądrzejszy od mieszkańca innego państwa Europy? To proste - bo ma więcej oleju w głowie.
Olej rzepakowy to źródło cennych substancji: nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, witaminy E i K. Jest też doskonałym dodatkiem do wielu potraw – przekonują organizatorzy kampanii promocyjno-informacyjnej pt. Pokochaj olej rzepakowy, której 2. edycja właśnie się rozpoczyna. Tym, którzy zastanawiają się, czy warto zmienić swoje przyzwyczajenia kulinarne i zaprosić do swojej kuchni olej rzepakowy, odpowiadają: zdecydowanie tak!
Dotychczas szeroko rekomendowano olej z oliwek zamiast innych olejów roślinnych oraz pozostałych tłuszczów tradycyjnie wykorzystywanych w kuchni. Teraz jednak czas na nową gwiazdę w „przemyśle tłuszczowym" - palma pierwszeństwa, zdaniem uczonych, powinna należeć do olejuz krokosza (zwanego też szafranowym - od polskiej nazwy krokosza, "szafran łąkowy").
Okazuje się, że olej rzepakowy nie powinien stanowić jedynie substratu do produkcji biopaliw, wykazuje bowiem podobne właściwości co śródziemnomorska oliwa z oliwek. Jest więc idealny dla wszystkich osób, które pichcąc w kuchni myślą o zdrowiu swoim i swoich bliskich.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość