Liczba wyników: 617
Codzienne jedzenie chleba, szczególnie pełnoziarnistego, może zapobiegać chorobom układu krążenia.
Produkty o długim terminie przydatności do spożycia powszechnie uznaje się za zawierające konserwanty i chemiczne dodatki. Okazuje się jednak, że wcale nie musi być to prawdą, bo istnieją łatwe i skuteczne metody, zapewniające zachowanie trwałości produktów spożywczych bez użycia niepożądanych substancji. Jakie metody są wykorzystywane do konserwacji pieczywa?
Odpowiedź na to pytanie zależy od tego, która część ziarna stosowana jest do wypieku chleba - twierdzi zespół, badający wykorzystanie pożywienia pełnoziarnistego w zapobieganiu chorobom układu krążenia i cukrzycy typu 2.
Archeolodzy odkryli najstarszy chleb na świecie w kamiennych paleniskach na stanowisku archeologicznym w północno-wschodniej części Jordanii.
Jej brązowy habit i białą chustkę na głowie znają wszyscy. Tak samo jak wysoką, szczupłą sylwetkę i ostry głos. Przyznaje, że robiła w życiu wiele rzeczy. Była nauczycielką, sprzątaczką w męskim klasztorze, pracowała z niewidomymi, odwiedzała kobiety w więzieniu, czasem zabierała do siebie na przepustki.
Oliwka z oliwek to doskonały dodatek do sałatek i innych potraw, warto o tym pamiętać przygotowując codzienne posiłki, gdyż jak twierdzą naukowcy może ona chronić przed rakiem.
Nowe badania wykazały, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia może chronić wątrobę przed stresem oksydacyjnym.
Polski konsument, coraz lepiej wykształcony w temacie diety śródziemnomorskiej wie, że oliwa z oliwek jest dla niego o niebo zdrowsza od zwykłego oleju, zarówno do smażenia, jak i do sałatek.
Pamiętaj, aby w twoim codziennym jadłospisie znalazła się oliwa z oliwek. Trudno przecenić jej właściwości dla zdrowia - do długiej listy korzyści można dołączyć ochronę wątroby.
Oliwa z oliwek - sztandarowy produkt diety śródziemnomorskiej - uznawana jest powszechnie za zdrowy, naturalny artykuł spożywczy. Do niedawna jej rozpoznane oddziaływanie chroniące przed schorzeniami związanymi ze stresem oksydacyjnym, jak choroby sercowo-naczyniowe, neurodegeneracyjne czy nowotwory, przypisywano wysokiej zawartości tłuszczów jednonienasyconych.