Liczba wyników: 157
Jeśli po posiłkach dośwadczasz wzdęcia, być może jesz zbyt słono, mówią uczeni z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health w Baltimore.
Często boli cię żołądek? Miewasz biegunkę? Męczą cię wzdęcia? Być może są za to odpowiedzialne twoje nawyki żywieniowe. Sprawdź, co może powodować te dolegliwości.
Alkohol może spowalniać trawienie po obfitym, kalorycznym posiłku, ale nie wywołuje objawów niestrawności, takich jak zgaga, odbijanie się i wzdęcia, wynika z badań opublikowanych w British Medical Journal.
Na dolegliwości żołądkowe cierpi coraz więcej Polaków, zgaga, biegunka, zaparcia, wzdęcia to najczęstsze z nich. Wywołują je czynniki, takie jak: nieprawidłowe odżywianie, stres, alkohol, papierosy, leki, nieaktywny tryb życia.
Zaparcia to nieprzyjemna dolegliwość, która dotyczy wielu ludzi w różnym wieku. Wywołuje uczucie ociężałości, wzdęcia i bóle brzucha. Zobacz, dlaczego może cię męczyć obstrukcja.
Wzdęcia, mdłości, pieczenie w żołądku…wielu z nas bagatelizuje te objawy, uznając je za zwykłą niestrawność. Nie jest to odpowiedzialne zachowanie. Okazuje się bowiem, że choroba wrzodowa dotyka coraz większej liczby osób, a nieleczona może doprowadzić do bardzo poważnych powikłań.
Zespół jelita drażliwego obejmuje zaburzenia czynności jelit, których główne objawy to bóle brzucha, wzdęcia, bigunki, a nawet mdłości i wymioty. Ciągle nie są znane przyczyny rozwoju tej dolegliwości, a jest ona powszechnam, bo może dotyczyć nawet jednej trzeciej dorosłych ludzi. Sprawdź, jak osłabić symptomy choroby.
Jesień to czas, w którym zdecydowanie częściej doskwierają nam dolegliwości żołądkowe. Zgaga, niestrawność, bóle brzucha, wzdęcia, mdłości, a czasami także kwaśny lub gorzki posmak w ustach, to jedne z najczęstszych objawów towarzyszących chorobie wrzodowej. Dziś możemy nie tylko skutecznie leczyć tego rodzaju problemy, ale przede wszystkim szybko i bezboleśnie je diagnozować.
Cieszy się wyjątkowo złą sławą. Gluten w mediach uznawany jest za sprawcę większości schorzeń. Niestrawność, wzdęcia, złe samopoczucie, brak siły to najczęstsze dolegliwości, które błędnie kojarzymy właśnie z jedzeniem tego składnika. Czas na dobre rozprawić się z tymi stereotypami. Bierzemy gluten w obronę i sprawdzamy, do czego jest nam potrzebny.
Wiele osób każdy swój poranek rozpoczyna od wypicia kawy z mlekiem czy zjedzenia owsianki. Niestety mleko, a dokładniej zawarty w nim cukier – laktoza, często jest przyczyną występowania nietolerancji pokarmowej, która powoduje wiele nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak: biegunki, wzdęcia czy bóle brzucha. Czym dokładnie jest nietolerancja laktozy, jakie są jej objawy i czy można ją wyleczyć?