Liczba wyników: 463
Każdy z rozrzewnieniem wspomina smak wytwarzanego ręcznie i z naturalnych składników chleba. Wielu ludzi kojarzy go z dzieciństwem i bardzo często słychać także opinie, że pieczywo sprzedawane w sklepach różni się smakiem od tamtego chleba, a także krócej utrzymuje świeżość. Dlaczego się tak dzieje? Główne grzechy producentów pieczywa to „nadmuchiwanie” pieczywa, dodawanie sztucznych konserwantów i barwników.
Wrocławskie Centrum Seniora zaprasza wrocławskich seniorów na szkolenie z zakresu obsługi automatów biletowych. Warsztaty które będą kontynuowane w okresie wakacyjnym zainicjowała Wrocławska Rada ds. Seniorów.
Gotowanie, pieczenie, czy smażenie nie tylko zmienia smak potraw, wpływa także na ich wartość odżywczą.
Codzienne jedzenie chleba, szczególnie pełnoziarnistego, może zapobiegać chorobom układu krążenia.
Wdech… Wydech… Wdech… Wydech… I tak kilkanaście razy na minutę, jak automat. Zupełnie się nad tym nie zastanawiając każdego dnia wdychasz łącznie nawet dziewięć tysięcy litrów powietrza! Odpowiadają za to między innymi twoje płuca. Co zrobić, by ten delikatny i podatny na szereg chorób narząd działał sprawnie jak najdłużej?
Żywność pełnoziarnista jest niskotłuszczowa, odżywcza i dobrze zaspokaja głód. Nie każdy jednak wie, że jej spożycie wpływa na zmniejszenie zachorowań na różne schorzenia wśród osób starszych, w tym cukrzycę i problemy z sercem. Co więcej, amatorzy pełnoziarnistego chleba wykazują niższą śmiertelność spowodowaną chorobami sercowo – naczyniowymi niż ci, którzy sięgają po inne pieczywo.
Odpowiedź na to pytanie zależy od tego, która część ziarna stosowana jest do wypieku chleba - twierdzi zespół, badający wykorzystanie pożywienia pełnoziarnistego w zapobieganiu chorobom układu krążenia i cukrzycy typu 2.
Wielu ludzi dziś już wie, że jedzenie ciemnego chleba przynosi organizmowi więcej pożytku niż spożywanie białego pieczywa. Okazuje się jednak, że podobna zależność jest w przypadku ryżu - jego brązowa odmiana jest bardziej polecana niż biały, puszysty rodzaj tej potrawy. Brązowy ryż okazuje się skuteczny w profilaktyce chorób układu krążenia.
Zapach pieczonego chleba, smak świeżo upieczonej chrupiącej skórki, kromka chałki z grubą warstwą zimnego masła, maślana bułka maczana w gorącym mleku. Często w chlebie zapisane są historie, te małe - rodzinne, jak i te większe, wpisane w nasze dzieje.
Wiosna to trudny czas dla osób cierpiących na alergię wziewną. Nieżyt nosa, kichanie, łzawienie i pieczenie oczu to najczęstsze jej objawy. Jakie są jej przyczyny oraz jak łagodzić jej objawy?
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość