Liczba wyników: 8
Lipowy, gryczany, manuka – czy kupujemy miód dobrej jakości? Inspekcja Handlowa w II kwartale 2018 r. zbadała 269 partii miodu, miała zastrzeżenia do 48 z nich. Wątpliwości wzbudziło przede wszystkim oznakowanie, mniej dotyczyło składu.
Temperatura poniżej zera, mroźne podmuchy wiatru i częste przejścia z zimnego do ciepłego pomieszczenia, mogą wywoływać pierwsze objawy przeziębienia i grypy w postaci kataru, bólu głowy, gardła i kaszlu. Najlepiej byłoby wtedy „wyleżeć” przeziębienie w domu, jednak nie zawsze mamy taką możliwość. Zobaczcie więc, jakie naturalne produkty mogą nam pomóc w walce z sezonowym osłabieniem organizmu.
Jesień to idealny moment, aby zrobić zapas miodu na cały rok. Po czym poznać dobry miód i jaki jego rodzaj będzie dla nas najbardziej odpowiedni?
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi konieczność podjęcia przygotowań. Te są zwykle wyczerpujące – gruntowne porządki, gotowanie, pieczenie. Dla niektórych z nas, zwłaszcza tych zapracowanych, taka perspektywa jest przerażająca. Marzymy o rodzinnych, pachnących domowymi przysmakami świętach, ale z drugiej strony, brakuje nam czasu i energii na ich przygotowanie. Jest na to rada. Najlepiej zabrać ze sobą bliskich i spędzić Boże Narodzenie poza domem.
Poprawiła się jakość produktów żywnościowych oferowanych przez sieci handlowe pod własną marką - to wynik kontroli przeprowadzonej w super- i hipermarketach przez Inspekcję Handlową na zlecenie UOKiK. Najlepiej wypadły soki, wody oraz miody. Gorzej – przetwory owocowe i mięsne. Najwięcej uwag wniesiono do jakości środków spożywczych, szczególnie oferowanych w placówkach: E.Leclerc, Kaufland i Polomarket. Zdecydowanie mniej zastrzeżeń wniesiono do sposobu oznakowania wyrobów ‐ w tym zakresie częściej niż w innych placówkach kwestionowano produkty w sklepach Auchan, Lewiatan i Carrefour.
Wyobraźmy sobie ciepłe tosty posmarowane słodkimi, śliwkowymi powidłami w smutny, jesienny wieczór. Taka przekąska potrafi niemal natychmiast poprawić samopoczucie. Dlatego najlepiej zawczasu zrobić zapasy na długie jesienne i zimowe miesiące. Podpowiadamy, co wybrać i jak na dłużej zachować smaki lata.
Choć szczyt okresu grypowego przypada na miesiące od stycznia do marca, to jednak setki różnych wirusów i bakterii atakują każdego dnia zwłaszcza w okresie, gdy pogoda za oknem zmienia się z dnia na dzień i z godziny na godzinę. Sposobów na uniknięcie przeziębienia jest sporo. Ale co zrobić, gdy na profilaktykę jest już za późno?
Miód pszczeli to jeden z najcenniejszych znanych ludzkości produktów spożywczych. Słynie nie tylko z doskonałych właściwości odżywczych, ale także ze swoich unikalnych właściwości leczniczych.
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji