Liczba wyników: 140
Jest niemal w każdej lodówce i dla wielu stanowi nieodzowny składnik kanapek, ale to nie wszystko - masło, bo o nim mowa, może być bardzo użyteczne nie tylko przy kulinarnych przedsięwzięciach.
Za oknem już pierwsze słońce i ciepłe dni coraz bliżej. Zimowe płaszcze i swetry stopniowo zaczynamy chować do szaf, a z naszego odzienia znika wiele warstw. Jednak zaglądając pod nie, ze smutkiem odkrywamy, że nasze ciało nie wygląda tak, jakbyśmy sobie tego życzyły.
Kosmetyki do pielęgnacji ciała oparte na naturalnych składnikach i tradycyjnych "babciowych" recepturach to przebój tego roku. Firma Joanna zaprezentowała nowe masła do ciała - z olejem z pestek słonecznika, z mleczkiem z awokado oraz z ekstraktem z witaminowym bawełny.
Stają się coraz bardziej popularne, ponieważ stanowią świetny substytut balsamów: uzupełniają niedobory lipidów, uelastyczniają skórę i czynią ją miękką, regenerują naturalną barierę ochronna.
Niewielka ilość masła orzechowego i linijka mogą stanowić zestaw diagnostyczny - umożliwiają potwierdzenie choroby Alzheimera w jej wczesnym stadium, mówią amerykańscy naukowcy.
Ciężko wyobrazić sobie kuchnię bez masła. Jego wszechstronność oraz zdolność do wzbogacenia receptur domowych sosów, zup, zapiekanek, ciast, deserów oraz niezliczonych specjałów, zarówno słodkich, jak i słonych, jest bezcenna. Zgodnie z legendą powstanie masła jest dziełem przypadku. Nieprzypadkowe są natomiast dzisiejsze metody produkcji, dlatego przed dokonaniem zakupu upewnijmy się, że wybieramy produkt oryginalny, naturalny i cechujący się wysoką jakością.
Według sondażu przeprowadzonego przez Instytut Badań Rynkowych i Społecznych, Polacy nie znają zbyt dobrze właściwości zdrowotnych masła orzechowego. Powszechne jest m.in. przekonanie, że produkt ten jest tuczący. Jak to wygląda w rzeczywistości?
Masło sprzedawane w polskich sklepach, nawet pomimo bardzo wysokich obecnie cen, jest dobrej jakości i nie jest fałszowane. W związku z gwałtownym wzrostem cen tego tłuszczu, UOKiK sprawdził rynek masła.
Czyżby wielki powrót masła? Naukowcy radzą po nie sięgnąć argumentując, że w „magiczny" sposób „rozpływa się" we krwi. jednocześnie jednak zaznaczają, że tłuszcz tego rodzaju warto dostarczać organizmowi w niewielkich ilościach, bowiem nie sprzyja zdrowiu szczególnie osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, miażdżycą, nadciśnieniem tętniczym, chorobami układu krążenia.
Zapach pieczonego chleba, smak świeżo upieczonej chrupiącej skórki, kromka chałki z grubą warstwą zimnego masła, maślana bułka maczana w gorącym mleku. Często w chlebie zapisane są historie, te małe - rodzinne, jak i te większe, wpisane w nasze dzieje.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość