Liczba wyników: 32
Kevin Bacon przyznał, że odradzał swoim dzieciom karierę w show-biznesie. Aktor oraz jego żona, Kyra Sedgwick, starali się zniechęcić dziś 21-letniego Travisa oraz 19-letnią Sosie do pracy na planie filmowym.
Sytuacja osoób starszych w Polsce będzie monitorowana przez administracje publiczną. Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę o osobach starszych. Nowy akt prawny określa zakres monitorowania i przedstawiania informacji o sytuacji osób starszych, podmioty uczestniczące w realizacji tego zadania oraz źródła jego finansowania.
W kuchni istnieją sprawdzone połączenia kulinarne, które, choć wydawałyby się nieoczywiste i zaskakujące, po prostu świetnie ze sobą współgrają. Co powiesz na kombinację kawy i czosnku albo kawioru z białą czekoladą? Choć brzmi to nietypowo, wynik takiego eksperymentu może pozytywnie zaskoczyć. By przekonać się, co spaja składniki, które pozornie przecież tak wiele dzieli, warto przyjrzeć się zjawisku tzw. foodpairingu.
Minęły prawie dwa miliony lat od kiedy nasi przodkowie zaczęli gotować. Wydawać by się mogło, że największe kulinarne rewolucje i odkrycia mamy już za sobą – od pierwszych podpłomyków po kuchnię molekularną. Czy jest wobec tego możliwe, że większość z nas nie zdaje sobie sprawy z istnienia piątego smaku?
Już 5 papierosów dziennie zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu o około 50 proc. Każdy kolejny papieros to cios w serce palacza i prosta droga do choroby, inwalidztwa a nawet przedwczesnej śmierci. Przeciętny polski palacz dziennie wypala 15 do 30 papierosów, przez co skraca swoje życie średnio o 10 lat i aż 4-krotnie zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca. Takich osób jest w Polsce już ponad 9,2 mln. Z powodu palenia tytoniu co roku umiera w Polsce ponad 65 tysięcy osób, czyli średniej wielkości miasto.
Niektóre dodatki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek podawane być powinny jedynie na zimno. Świeże zioła oraz szczypiorek, natkę pietruszki i koperek, dodajemy pod koniec gotowania, aby ich aromat nie ulotnił się przed zaserwowaniem potrawy. Istnieje też kilka przypraw, które są wprost stworzone do dań podawanych na ciepło. Należy do nich między innymi gałka muszkatołowa – idealny komponent jesiennych, rozgrzewających pyszności.
Sauté, z cebulką, w śmietanie, a może w postaci rybnego burgera? Polacy uwielbiają wyrazisty smak śledzi. Nie każdy jednak wie, że te popularne ryby zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Przekonaj się, dlaczego powinieneś zadbać o to, aby jeszcze dziś znalazły się na twoim talerzu.
Kraina słońca, pięknych plaż, błękitnego morza. Kraj oliwy, wina i daktyli. Tunezja znów dobrze kojarzy się planującym wakacyjny wypoczynek. Jednakże powodów, by ją odwiedzić jest znacznie więcej. Czy znacie je wszystkie?
Żadna branża nie pozostaje obojętna na zmieniające się jak w kalejdoskopie trendy. Każdego roku można również śledzić pojawiające się nowinki ze świata kulinarnego, które tak wyglądem, jak i smakiem wprawiają w zachwyt i zdumienie. Obok najbardziej oryginalnych receptur znaleźć można dużo ciekawych podpowiedzi, które dodadzą wyrafinowania codziennej kuchni, a także poprawią jakość naszej diety.
Gdy robimy wywar warzywny, zawsze kupujemy włoszczyznę – choć każde z warzyw wchodzących w jej skład możemy kupić oddzielnie. Jest podstawą bulionu, z którego gotujemy rosół, bazą do zup, sosów i do risotto. Skąd się wzięła włoszczyzna i dlaczego ten zestaw jest tak wyjątkowy?
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję