Liczba wyników: 234
Tłuszcze nasycone i nienasycone. Utwardzanie, rafinacja i estryfikacja… Pojęcia związane z wiedzą o tłuszczach mogą przyprawić o zawrót głowy – co oznaczają i dlaczego warto je rozumieć? Mówi o nich prof. Krzysztof Krygier z Katedry Technologii Żywności SGGW.
Dieta dla zdrowych zębów to nie tylko „mniej cukru, więcej warzyw”. Okazuje się, że, aby mieć zdrowe zęby warto włączyć do niej dość niespodziewane składniki, np. probiotyki, żurawinę, a nawet… „witaminę młodości” stosowaną w walce ze zmarszczkami.
W przypadku kawy podobnie jak w muzyce - klasyka jest bazą dla każdej improwizacji. Dlatego zarówno wielbicielom tradycyjnego espresso, jak i poszukiwaczom nowych smakowych doznań, podpowiadamy, z jakimi trendami mogą spotkać się w nadchodzącym sezonie, odwiedzając kawiarnie.
Kawa jest drugim po herbacie najpopularniejszym napojem, który wybieramy do pierwszego posiłku. Obchodzony w kwietniu Europejski Dzień Śniadania to doskonała okazja, by z pomocą eksperta wybrać wariant, który nie tylko najlepiej nas pobudzi, ale i będzie istotnym elementem porannego zastrzyku energii.
Młodość rządzi się swoimi prawami – nie uważamy na zdrowie, chętniej podejmujemy wyzwania i ryzyko, ale gdy przychodzi 40-stka, to po spojrzeniu w lustro możemy mieć problemy z rozpoznaniem swojego własnego odbicia. Sprawy zdrowotne, które zaniedbywaliśmy, teraz dają o sobie dobitnie znać. Sprawdź, jak dbać o zęby po 40. roku życia.
"Zwycięzca śmierci, piekła i szatana wychodzi z grobu dnia trzeciego z rana" - śpiewają katolicy podczas pierwszej wielkanocnej mszy. "Chrystus zmartwychwstał! Naprawdę zmartwychwstał" - pozdrawiają się prawosławni. W kościołach protestanckich rozlegają się słowa pieśni "Radujmy się, chrześcijanie, Sławiąc Pańskie zmartwychwstanie". W tym roku cały chrześcijański świat obchodzi Wielkanoc w tym samym czasie. W kościołach, zborach i cerkwiach rozbrzmiewa radosne "Alleluja!". Większość Polaków bierze udział w wielkanocnych obrzędach religijnych, dzieli się jajkiem i zasiada do uroczystego śniadania.
Niewielkie, słodko-cierpkie owoce żurawiny jeszcze do niedawna traktowane były nieco po macoszemu, stanowiąc najmniej atrakcyjny składnik tak zwanych „mieszanek studenckich”. Ich cudowne, prozdrowotne własności odkryte zostały jednak na nowo sprawiając, że żurawina okrzyknięta została „bombą o uzdrawiającej mocy”.
Świeże warzywa, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe czy tłuszcze roślinne – to przykłady produktów, po które chętnie sięgają wegetarianie, a więc osoby, które zdecydowały się na niejedzenie mięsa. I choć dla wielu z nas zrezygnowanie z pikantnych skrzydełek, smażonego steka czy grillowanej karkówki wydaje się być niemożliwe, warto zastanowić się nad uzupełnieniem naszych codziennych posiłków o najważniejsze składniki diety bezmięsnej.
Lekarze podają aż 76 najczęstszych przyczyn bólu głowy. Jego źródłem może być przemęczenie, wielogodzinne przebywanie w jednej pozycji, a także schorzenia np. kręgosłupa, zatok, oczu czy cukrzyca. Mało jednak kto wie, że jego źródłem może być… stres stomatologiczny, nie mający nic wspólnego z ciężkim dniem w pracy.
Gdy za oknem robi się chłodno, tracimy motywację nie tylko do aktywności fizycznej, ale także utrzymywania zdrowej diety. Jak zachować dobrą figurę, a przy tym nie marznąć, gdy za oknem śnieg?
Substancja z granatów i truskawek pomoże w leczeniu demencji