Liczba wyników: 118
Święta Wielkanocne organizujemy rozsądniej od Świąt Bożego Narodzenia. To wydatek ok. 400 - 500 zł, znacznie mniejszy od bożonarodzeniowego, sięgającego ponad 1100 zł. Mimo to, podczas zakupów musimy trzymać się za portfele, bo ceny od początku roku poszły w górę.
Dziś przypada ostatnia niedziela Wielkiego Postu. W tradycji chrześcijańskiej Niedziela Palmowa poświęcona jest wspomnieniu uroczystego wjazdu Jezusa Chrystusa do Jerozolimy.
Kalendarz w 2017 roku będzie bardzo korzystny dla pracowników zatrudnionych w oparciu o umowę o pracę – aż 15 dni wolnych i zaledwie 250 dni pracy w skali roku. Bardzo ciekawy układ dni wolnych pozwoli na naprawdę długie weekendy małym kosztem urlopu.
Jeśli masz w planach odchudzanie, nie zwlekaj z dietą - jesienią łatwiej będzie osiągnąć cel.
Teoretycznie mamy co najmniej 700 powodów, aby właśnie teraz rozpocząć, przedłużyć nasze wakacje lub zregenerować się po tych, które dla części z nas niestety się kończą. W praktyce jest ich ponad 300, ale tych z usługami, których jakość pozostanie nam w pamięci na dłużej jest lekko ponad 100. Obiekty, centra, hotele SPA&Wellness. Nie taka nowa, ale jakże dynamicznie rozwijająca się gałąź polskiej turystyki. Atrakcyjna, szeroko dostępna alternatywa dla uzdrowisk i sanatoriów. W ciągu jednej dekady Polska stała się prawdziwym środkowo-europejskim specjalistą od relaksu, regeneracji, zdrowego żywienia, ruchu, harmonii i powrotu do natury.
Nie jest to powszechnie znane święto, ale postanowiono je wprowadzić ze względu na nagminność problemu - dziś obchodzimy Światowy Dzień Bezdomnych Zwierząt (World Stray Animals Day).
Czy wiesz, że 100 g groszku konserwowego, który dodajemy do sałatki jarzynowej ma 90 razy więcej soli niż 100 g groszku świeżego? Czy wiesz, że 100 g wędliny, która będzie gościła na wielkanocnym stole zawiera 21 razy więcej soli niż 100 g świeżego mięsa, które wystarczyłoby oprószyć ziołami i upiec? Spożycie soli w Polsce jest trzykrotnie wyższe niż zalecane, tymczasem ilość potraw, którą spożyjemy przy świątecznym stole będzie kilkukrotnie większa niż na co dzień. Ile soli zjemy i jak bardzo możemy sobie zaszkodzić?
Chrzan jest jednym z nieodłącznych elementów polskiej tradycji – obecnym w naszych kuchniach od dawien dawna, nie tylko z okazji Świąt Wielkiej Nocy. Nasze babcie na liściach chrzanowych piekły chleb lub owijały nim wędliny, by te nie uległy zepsuciu. Ze względu na dużą zawartość witaminy C stosowano go też, obok czosnku, jako naturalny antybiotyk. W święconce symbolizuje siłę witalną, którą ma nam zapewnić na cały rok. Staropolski zwyczaj głosi, że przed świątecznym śniadaniem należy spożyć go na czczo, a następnie trzy razy chuchnąć w komin, by móc objadać się bezkarnie.
Podróż jest nie lada wyzwaniem dla każdego rodzica – nie wystarczy zaopatrzyć się w bajkową składankę i zatrzymywać się co jakiś czas na postój. Warto zaplanować wyjazd tak, by pociechy zapamiętały go do końca życia i, przede wszystkim, świetnie się bawiły. Zbliżający się okres Wielkanocy jest idealną okazją do wspólnej wycieczki. Dajcie ponieść się wyobraźni i wybierzcie jedną z magicznych destynacji.
Ostatnia dekada zmieniła podejście Polaków do gotowania i kulinariów w ogóle. Teraz to już nie tylko obowiązek, ale modne hobby, którym zajmują się całe rodziny. Cel przygotowywania posiłków także jest inny. Teraz gotuje się dla przyjemności i po to, by spędzić razem czas. Zmieniło się też to, co i jak gotujemy. Nadal cenimy sobie tradycyjną kuchnię, jednak chętniej próbujemy nowości, już nie tylko odtwarzając przepisy, ale także modyfikując je i komponując własne. Większą uwagę zaczęliśmy przykładać do wyglądu potraw. Jakie są powody tego nagłego wzrostu zainteresowania kulinariami?
Ćwiczenia o niskiej i umiarkowanej intensywności skutecznie osłabiają depresję