Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania Kuchnia exe

Liczba wyników: 201

  • Wieliczka: Święto Soli 2019 [Fot. A. Grzybowski]

    Wieliczka: Święto Soli 2019

    2019-05-29

    Muzealna impreza plenerowa "Święto Soli" będzie miała miejsce 9 czerwca 2019 r. na dziedzińcach Zamku Żupnego i w Ogrodzie Żupnym w Wieliczce. Tematem przewodnim tegorocznej edycji jest „Sól w kuchni”. Impreza organizowana jest przez Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka po raz siedemnasty.

    Tagi: Święto SoliWieliczkawydarzenia Wieliczka

  • Kiedyś avocado, rukola, jarmuż. Jakie superfoods zagoszczą teraz w kuchni Polaków? [Fot. marilyn barbone - Fotolia.com]

    Kiedyś avocado, rukola, jarmuż. Jakie superfoods zagoszczą teraz w kuchni Polaków?

    2019-05-17

    Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado. Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach - niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy?

    Tagi: superfoodsbaobabacaimaquicamu camumaca

  • Taco, czyli Meksyk w kuchni [Fot. pilipphoto - Fotolia.com]

    Taco, czyli Meksyk w kuchni

    2019-04-24

    Taco to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które znane jest z pikantnych smaków oraz barwnych, pięknie wyglądających dodatków. Dodatkowo, przygotowując tę potrawę, możemy pozwolić sobie na dowolne wariacje składnikowe, tworząc tym samym swoje ulubione kompozycje smakowe.

    Tagi: tacokuchnia meksykańska

  • Umami. Tajemnica „piątego smaku” [Fot. Stockfotos-MG - Fotolia.com]

    Umami. Tajemnica "piątego smaku"

    2019-04-11

    Minęły prawie dwa miliony lat od kiedy nasi przodkowie zaczęli gotować. Wydawać by się mogło, że największe kulinarne rewolucje i odkrycia mamy już za sobą – od pierwszych podpłomyków po kuchnię molekularną. Czy jest wobec tego możliwe, że większość z nas nie zdaje sobie sprawy z istnienia piątego smaku?

    Tagi: smakismakumami

  • Zielona do kwadratu. Jak ekologicznie wykorzystać fusy z zielonej herbaty [Fot. Dmytro - Fotolia.com]

    Zielona do kwadratu. Jak ekologicznie wykorzystać fusy z zielonej herbaty

    2019-03-20

    Życie większości herbat zaczyna się na kuchennym blacie, gdy zalewamy aromatyczne liście świeżo ugotowaną wodą. A kiedy się kończy? To zależy tylko od ciebie. Zielona herbata może ułatwić ci życie – nawet, gdy już ją wypijesz.

    Tagi: herbataherbata zielona

  • Pieprz z imbirem w zdrowej kuchni [© matka_Wariatka - Fotolia.com]

    Pieprz z imbirem w zdrowej kuchni

    2018-12-19

    Pieprz i imbir wykazują właściwości lecznicze w przypadku nowotworów. Imbir pomaga w zwalczaniu raka jajników, natomiast pieprz hamuje rozwój niektórych guzów nowotworowych.

    Tagi: pieprzimbirprzyprawynowotwory

  • Za dużo jedzenia na święta? Poznaj sposoby, by nic się nie zmarnowało [Fot. lilechka75 - Fotolia.com]

    Za dużo jedzenia na święta? Poznaj sposoby, by nic się nie zmarnowało

    2018-12-18

    Boże Narodzenie to specyficzny okres, gdy zatraceni w świątecznej gorączce, z pośpiechem w roli nieodłącznego towarzysza, kupujemy naprawdę dużo. Żeby nie powiedzieć: dużo za dużo. Widok lodówki, pękającej w szwach w większości domów, nikogo już nie dziwi. Pozostaje natomiast pytanie – co z jedzeniem, które pozostało po kilkudniowym ucztowaniu?

    Tagi: marnowanie żywnościmrożenie

  • Ryby na wigilijnym stole, czyli o tradycji słów kilka [Fot. gpointstudio - Fotolia.com]

    Ryby na wigilijnym stole, czyli o tradycji słów kilka

    2018-12-17

    Choć tradycje wigilijne są na stałe wpisane w święta Bożego Narodzenia, często nie zastanawiamy się nad ich pochodzeniem. Czemu potrawy rybne cieszą się tak dużą popularnością w okresie świątecznym? Skąd 12 potraw na stole? Czy ryba po grecku faktycznie jest grecka? Dlaczego karp uważany jest za symbol Wigilii?

    Tagi: wigiliaBoże NarodzenieŚwiętaryby

  • Gałka muszkatołowa - królowa jesiennej kuchni [Fot. Andrij Pogranicznyj - Fotolia.com]

    Gałka muszkatołowa - królowa jesiennej kuchni

    2018-10-10

    Niektóre dodatki, takie jak ocet balsamiczny czy oliwa z oliwek podawane być powinny jedynie na zimno. Świeże zioła oraz szczypiorek, natkę pietruszki i koperek, dodajemy pod koniec gotowania, aby ich aromat nie ulotnił się przed zaserwowaniem potrawy. Istnieje też kilka przypraw, które są wprost stworzone do dań podawanych na ciepło. Należy do nich między innymi gałka muszkatołowa – idealny komponent jesiennych, rozgrzewających pyszności.

    Tagi: gałka muszkatołowa

  • Daj szansę kuchni Bliskiego Wschodu [Fot. materiały prasowe]

    Daj szansę kuchni Bliskiego Wschodu

    2018-10-09

    Zalety kuchni śródziemnomorskiej znane są nie od dziś. Aromatyczna i zdrowa oliwa z oliwek zagościła na stałe w naszych domach, podobnie jak lekkostrawne, grillowane ryby. Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez pomidora, a pomidora – bez bazylii. Już dawno doceniliśmy urok prostoty i świeżych składników. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pójść krok dalej, i zasmakować kuchni Bliskiego Wschodu. Wiele popularnych tam składników doskonale już znasz. Ale czy wiesz, dlaczego warto poznać bliżej orientalną kuchnię i wszelkie jej tajniki?

    Tagi: kuchniaBliski Wschódhummusciecierzycaharissa

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16