Liczba wyników: 3301
Osoby chore na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP) powinny szczególnie zwracać uwagę na swoją dietę. U chorych równie często występuje problem z otyłością, jak i niedożywieniem. Obie sytuacje są niekorzystne dla organizmu i prowadzą do nasilenia objawów choroby: nadwaga wymaga bowiem dostarczania dużej ilości tlenu do nadmiaru tkanek, do czego układ oddechowy chorego na POChP nie jest przygotowany, niedowaga natomiast prowadzi do osłabienia mięśni, przede wszystkim oddechowych i pogłębia chorobę. Należy tak układać dietę, aby uzyskać prawidłową masę ciała, która powinna dla chorego na POChP znajdować się w przedziale 18,5 a 24,5 wskaźnika BMI.
Ludzie na całym świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. I chociaż coraz częściej pojawiają się w menu Polaków, to wciąż jemy ich znacznie mniej niż zaleca Światowa Organizacja Zdrowia. Jak pokazują badania, korzyści płynących ze spożycia ryb jest wiele – są m.in. źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poprawiają zdolności intelektualne, chronią nasze stawy i kości, a nawet zwiększają płodność! Mają też dobroczynny wpływ na pracę układu krwionośnego i wzmacniają naszą odporność, której potrzebujemy szczególnie teraz, w okresie jesienno–zimowym.
Kolostrynina powoduje znaczące zahamowanie rozwoju choroby Alzheimera. Jest to substancja składająca się z kompleksu białek, występuje w siarze- substancji wydzielanej przez gruczoły mlekowe u ssaków w końcowym etapie ciąży i pierwszym okresie karmienia nowonarodzonego organizmu. Jest szansa na stosowanie kolostryniny jako medykamentu na większą skalę, ponieważ naukowcy z Uniwersytetu Wrocławskiego, prof. Antoni Polanowski i prof. Tadeusz Wilusz wypracowali przemysłowy sposób wyodrębniania kolostryniny z siary krów i owiec. Sam fakt, iż wspomniana substancja powstrzymuje rozwój choroby Alzheimera, został odkryty również przez Polaków - prof. Józefa Lisowskiego oraz doc. Marię Janusz.
Andropauza w sensie ścisłym nie jest chorobą. Nie jest też dokładnym męskim odpowiednikiem kobiecej menopauzy, mimo często bywa tak w mediach przedstawiana i za taką uchodzi w powszechnym mniemaniu, choć pomiędzy andropauzą i menopauzą występują pewne analogie. Andropauza jest wynikiem starzenia się organizmu mężczyzny a wynika wprost ze zmniejszenia podaży męskich hormonów płciowych, czyli androgenów, głównie testosteronu. Jest okresem w życiu mężczyzny w którym zaczynają już pojawiać się zmiany związane ze starzeniem się. W przeciwieństwie jednak do kobiecej menopauzy w przypadku mężczyzn mamy do czynienia z trwającym nawet wiele dekad obniżaniem się poziomu androgenów, a nie stosunkowo krótkim - jak w przypadku menopauzy - nieodwracalnym zatrzymaniem funkcji hormonalnych i reprodukcyjnych.
Już wkrótce zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a my siądziemy przy wigilijnym stole i rozpoczniemy wspólne świętowanie z najbliższymi. Zanim to jednak nastąpi, przed nami czas przeznaczony na przygotowanie licznych i urozmaiconych potraw. Na szczycie listy zakupów zapewne pojawi się mąka – królowa świąt, bez której nie mogłyby powstać tradycyjne uszka i pierogi czy świąteczne ciasta. Jej odpowiedni wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego składnika. Ekspert radzi, aby na świątecznym stole pojawiły się dania z różnych rodzajów mąki – dzięki temu urozmaicimy menu, zaskoczymy gości i dostarczymy do organizmu wiele składników odżywczych, pochodzących z różnych rodzajów zbóż.
Kiedy na zewnątrz panują niskie temperatury wiele osób narażonych jest na utratę życia lub zdrowia na skutek wychłodzenia organizmu. Problem ten dotyka przede wszystkim osoby bezdomne, samotne, w podeszłym wieku. Zagrożenie takie dotyczy także osób będących pod wpływem alkoholu. Nie bądźmy obojętni i alarmujmy odpowiednie służby za każdym razem, kiedy ktoś jest narażony na wychłodzenie organizmu. Wystarczy jeden telefon, aby uratować komuś życie – apeluje Policja.
Ocena wieku biologicznego - czyli tego, jak „stary" jest faktycznie organizm - może dostarczyć dokładniejszych informacji o ryzyku chorób serca niż tradycyjne metody, mówią fińscy i szwedzcy medycy.
Powszechnie występująca bakteria, zazwyczaj obecna w jamie ustnej i przewodzie pokarmowym - Streptococcus anginosus - może znajdować się też w dużych ilościach w jelitach osób po udarze mózgu i wiąże się z gorszym rokowaniem oraz zwiększonym ryzykiem zgonu.
Osoby, których wiek biologiczny jest wyższy niż wiek chronologiczny (czyli ten wynikający z daty urodzenia), mogą być bardziej narażone na rozwój demencji niż ludzie, u których te obydwa są zgodne.
Istnieje pewne wrażenie, którego można doświadczyć - na przykład w pobliżu startującego samolotu lub przy głośnikach na koncercie - gdy dźwięk jest tak wszechogarniający, że odczuwa się go całym sobą. W takich momentach nie tylko mózg i uszy go rejestrują, ale również mogą to robić twoje komórki.
Izolacja i samotność istotnie wpływają na zdrowie fizyczne, ale ciągle mało kto o tym wie