Liczba wyników: 184
Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, dlatego dla dobrego ich wykorzystania powinniśmy spożywać niewielkie ilości warzyw i owoców wielokrotnie w ciągu dnia. Ważna jest także ich różnorodność i odpowiednie proporcje. I choć Polacy coraz częściej włączają te produkty do swojego menu, to wciąż jednak są to niewystarczające ilości.
Częściej dokuczają nam jesienią i zimą, objawiają się tym, że kąciki ust pękają oraz wysychają i z pewnością nie dodają urody. Zajady – kto z nas ich nie miał? Skąd się biorą i jak je wyleczyć?
W ciągu roku w naszym kraju marnują się aż 52 kg żywności na osobę. Polska jest w czołówce krajów europejskich, w których wyrzuca się najwięcej jedzenia. Co roku marnujemy około 9 mln ton żywności, z czego 2 mln ton wyrzucane jest przez gospodarstwa domowe – wynika z danych Banków Żywności. Jak unikać marnowania jedzenia?
Gdy nadchodzi jesień, coraz częściej mamy ochotę na słodkie, ciepłe i wysokokaloryczne potrawy. Nie ma w tym nic zaskakującego – organizm powoli przestawia się na tryb „trzeba jakoś przetrwać tę zimę”. Co zrobić, aby jesienna aura za oknem i podwyższony apetyt nie skończyły się niechcianymi dodatkowymi kilogramami?
Brokuł, nazywany inaczej kapustą szparagową, to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Bogaty w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, zapobiega wielu schorzeniom, chorobom układu krążenia, a nawet nowotworom. Co więcej, odpowiednio przyrządzony doskonale smakuje, dlatego warto, by stał się nieodłącznym elementem naszej codziennej diety.
Coraz więcej Polaków decyduje się zmienić swój styl życia na zdrowszy. Nie trzeba wcale wiele wysiłku, aby dokonać reorganizacji swojego życia - wystarczy odrobina samozaparcia i cierpliwości. Recepta na poprawę zdrowia jest w zasadzie prosta – pozytywne myślenie, racjonalne odżywianie i regularny ruch na świeżym powietrzu.
Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca to schorzenia, które często towarzyszą osobom dojrzałym. O serce należy dbać w każdym wieku, ale trzeba pamiętać, że wiele zależy od tego, co jemy. Jak za pomocą diety uchronić się przed chorobami serca i przedłużyć sobie życie, podpowiada Agnieszka Piskała Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. oraz koordynatorka III edycji projektu Natalia Honorata Witalna.
Nazwa „kuchnia włoska” na przestrzeni lat straciła nieco ze swego prestiżu. Wszystko za sprawą europejskich lokali, których menu bliższe jest przydrożnej restauracji z fast foodami, niż karcie dań w wykwintnej i klimatycznej ristorante. Czy włoska kuchnia to rzeczywiście tylko pizza, pesto i spaghetti? Wybierając się w kulinarną podróż po krainie słynącej z aromatycznych i prostych dań dowiemy się, że nasze dotychczasowe pojęcie o cucina italiana to zaledwie wierzchołek góry lodowej nieodkrytych dotychczas kompozycji smakowych.
Cieszy się wyjątkowo złą sławą. Gluten w mediach uznawany jest za sprawcę większości schorzeń. Niestrawność, wzdęcia, złe samopoczucie, brak siły to najczęstsze dolegliwości, które błędnie kojarzymy właśnie z jedzeniem tego składnika. Czas na dobre rozprawić się z tymi stereotypami. Bierzemy gluten w obronę i sprawdzamy, do czego jest nam potrzebny.
Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E i z grupy B, a także jod, selen czy fluor. Dlatego też, rekomenduje się, by pojawiały się one w naszym menu 2-3 razy w tygodniu.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi