Liczba wyników: 7533
Problem estetyczny czy poważna choroba, czy sport chroni przed żylakami, a może wystarczy stosować specjalne rajstopy? Na przewlekłą niewydolność żylną choruje w Polsce 42 procent społeczeństwa, a wciąż nie mamy wystarczającej świadomości na ten temat.
Konsumpcja tłuszczów w Polsce w ciągu ostatnich 60 lat wzrosła niemal trzykrotnie. Z analizy Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że w tym czasie znacząco zmieniła się też struktura ich spożycia – na korzyść tłuszczów roślinnych, kosztem zwierzęcych. Zdaniem ekspertów jest to jeden z najważniejszych czynników, który wpłynął na wzrost długości życia Polaków.
Światowa populacja gwałtownie się starzeje, pisze Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO) i podaje 10 faktów dotyczących tego zagadnienia.
Doświadczanie objawów depresji wiąże się z wyższym ryzykiem problemów z sercem.
Warto raczyć się lampką wina do kolacji, to może być korzystne także dla osób chorujących na cukrzycę.
Jesienne chłody to dla naszych włosów poważny egzamin przed nadchodzącą zimą. Zmienna aura sprawia, że musimy więcej czasu poświęcić na odpowiednią pielęgnację włosów. Jak zadbać o skórę głowy, aby jesienią cieszyć się pięknymi włosami, podpowiada Radosław Galiński, stylista fryzur.
Sezon jesienno-zimowy sprzyja infekcjom. Jak wzmocnić odporność i jakie naturalne metody będą pomocne w walce z przeziębieniem? Tradycyjne metody wzmacniania odporności są niezwykle skuteczne. Dlatego w okresie zwiększonej zachorowalności, warto zwrócić się ku sposobom zapobiegania infekcjom wypróbowanym przez nasze mamy i babcie.
Jesień to czas, w którym zdecydowanie częściej doskwierają nam dolegliwości żołądkowe. Zgaga, niestrawność, bóle brzucha, wzdęcia, mdłości, a czasami także kwaśny lub gorzki posmak w ustach, to jedne z najczęstszych objawów towarzyszących chorobie wrzodowej. Dziś możemy nie tylko skutecznie leczyć tego rodzaju problemy, ale przede wszystkim szybko i bezboleśnie je diagnozować.
Witamina D odgrywa kluczową rolę w rozwoju i funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Jej zawartość w pożywieniu jest niewielka i nie ma możliwości dostarczenia jej w wymaganych ilościach, nawet w przypadku stosowania urozmaiconej diety. Produkty mleczne, jaja lub masło jedynie w minimalnym stopniu pokrywają codzienne zapotrzebowanie na witaminę D. Jedyną możliwością uzupełnienia braków w sezonie jesienno-zimowym i wiosną jest regularne stosowanie preparatów witaminy D, czyli suplementacja.
Osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 od co najmniej dekady, cechują się znacznie wyższym ryzykiem wystąpienia udaru niedokrwiennego, odkryli uczeni z Centrum Medycznego Columbia w Nowym Jorku.
Przeciwdziałanie utracie słuchu może zmniejszyć samotność wśród osób starszych