Liczba wyników: 184
Odkryto ją już w czasach prehistorycznych, a wzmiankę o niej można znaleźć chociażby w Biblii. Soczewica, bo o niej mowa, od wieków stanowiła bardzo ważny składnik pożywienia w różnych częściach świata. Jedno z hinduskich przysłów brzmi: „Ryż jest dobry, ale nie można żyć bez soczewicy”. Ile jest w tym prawdy?
Temperatura za oknem spada, spowalnia także nasz metabolizm. Równowaga zostałaby zachowana gdybyśmy w porze zimowej mogli, tak jak nasi przodkowie, zwolnić nieco tempo – krócej pracować, więcej wypoczywać i poświęcić czas na przyjemności. Dziś nieliczni z nas mogą sobie na to pozwolić, dlatego tak ważna jest rola diety, aby utrzymać wewnętrzny spokój i poprawić samopoczucie.
Zatoki potrafią dokuczać niezależnie od pory roku – latem nie lubią zimnego nawiewu z klimatyzatorów, a zimą chłodnego powietrza i wiatru. Przy infekcji zatok, prócz kataru czy uczucia zatkanego nosa, pojawia się często ból, tkliwość, obrzęk i ucisk w okolicy oczu, policzków lub czoła. Te nieprzyjemne objawy dotyczą 10–15% ogółu populacji, co w Polsce daje około 4 milionów osób.
Wigilia i okres Bożego Narodzenia to czas, w którym spotykamy się z rodziną przy stole. Elegancki obrus, piękna zastawa stołowa, dwanaście tradycyjnych potraw i uśmiech na twarzach najbliższych - te niezwykłe chwile zasługują na specjalną oprawę.
Kojarzysz zabawne filmy z YouTube, na których starszej osobie wypada z ust proteza? Może nawet oglądając je zaśmiałeś się na głos. Mamy niedobrą wiadomość: istnieje duże prawdopodobieństwo, że i ty będziesz musiał kiedyś skorzystać ze „sztucznej szczęki”, a jej wypadanie stanie się codziennym utrapieniem. Jest to jeden z kilku podstawowych problemów, z jakimi borykają się użytkownicy protez na całym świecie. Niestety, jest ich więcej. Podpowiadamy, jak je rozwiązać.
Któż z nas potrafi przejść obojętnie na widok wigilijnych smakołyków? Suto zastawiony stół, pełen potraw specjalnie przygotowywanych na ten wyjątkowy czas, to widok na który z niecierpliwością czekamy przecież przez cały rok. Jak zatem nie odmawiając sobie wszystkich rarytasów, nie ulec łakomstwu i czuć się lekko w te święta?
Obok dzielenia się opłatkiem i składania bliskim życzeń, spożywanie potraw wigilijnych to najważniejszy bożonarodzeniowy zwyczaj. W każdym regionie lista dań jest mniej więcej stała. Tradycja w niewielkim stopniu mówi jednak o tym, czym je popijać. Z powodzeniem można sięgnąć po herbatę i kawę.
Ujemne temperatury nie sprzyjają różnorodności w diecie. Jednak jesienią w sklepach znaleźć można wiele warzyw, których pełnia sezonu przypada właśnie na początek najzimniejszych miesięcy w roku. Na ich czele stoi jarmuż – uniwersalny, smaczny i pełen nieocenionych dla zdrowia składników odżywczych. Dzięki pierwszym przymrozkom utraci swą charakterystyczną gorycz, dlatego warto czym prędzej poznać jego wyjątkowe kulinarne możliwości.
Ziemniaki, lubiane przez 80% Polaków, często goszczą na polskich stołach. Kilka razy w tygodniu spożywa je aż 77% Polaków, a każdego dnia – 14%. Uwzględniając te produkty w codziennym żywieniu, warto wiedzieć, jak je przygotować, by służyły nie tylko naszemu zdrowiu, ale i… sylwetce.
Choć ostatnio pogoda wyraźnie nas rozpieszczała, to trzeba liczyć się z tym, że jesienne chłody jednak nadejdą. Krótsze dni, brak słońca i niższa temperatura na dworze wpływają dość wyraźnie na nasze samopoczucie. W tej sytuacji warto sięgnąć po większą dawkę energii zawartą w potrawach. Nie chodzi bynajmniej o ich większą kaloryczność, a o rozgrzanie jesienią organizmu od wewnątrz.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi