Liczba wyników: 14080
Zwykło się sadzić, że tłuste jedzenie nie sprzyja zdrowiu. Najnowsze badania naukowe wykazały, że dzięki odpowiednio skomponowanej diecie można zredukować wpływ tłustych produktów na nasz organizm.
Chartered Institute of Personnel and Development, organizacja zajmująca się badaniem i oceną perspektyw rynku pracy w Wielkiej Brytanii, opublikowała raport, z którego wynika, że coraz więcej firm na Wyspach skłania się ku rekrutacji osób starszych, co spowodowane jest niedoborem odpowiednio wykwalifikowanych pracowników w niższych grupach wiekowych.
Z najnowszych danych GUS i ZUS wynika, że w ostatnich siedmiu latach w Polsce zdecydowanie szybciej przybywało emerytów niż osób w wieku emerytalnym. Z danych GUS wynika, że w Polsce żyje nieco ponad 6 mln osób w tzw. wieku poprodukcyjnym (kobiety w wieku 60+ i mężczyźni po 65 roku życia), ale w 2000 roku ZUS wypłacał 3,36 mln emerytur, a we wrześniu tego roku 4,59 mln. Liczba ta wzrosła więc o 1,23 mln i jest niemal czterokrotnie wyższa niż liczba osób, które skończyły w tym czasie wiek emerytalny - informuje Gazeta Prawna.
11 stycznia w hotelu Holliday Inn odbyło się podsumowanie trwającej od października kampanii „Nie musi boleć”. Spotkanie poprowadziły Agnieszka Rosłoniak i Marzanna Graff - Oszczepalińska, a wzięli w nim udział znani specjaliści w dziedzinie leczenia bólu: dr Małgorzata Malec – Milewska, prof. Jerzy Wordliczek i prof. Leon Drobnik. Przedstawili oni najnowsze zalecenia na temat uśmierzania bólu pooperacyjnego, a swoimi doświadczeniami dotyczącymi bólu podzielili się z zebranymi znani artyści i dziennikarze, m. in. Anna Prus i Damian Aleksander.
Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.
Piątek trzynastego to specjalna data - w naszym kręgu kulturowym dzień ten uważany jest za niezwykle pechowy.
Cukrzyca to nie problem podwyższonego stężenia glukozy we krwi - to kwestia złożonych zaburzeń metabolicznych, które, o ile nie będą skutecznie korygowane, prowadzą do kalectwa w postaci: ślepoty, amputacji, konieczności dializoterapii, zawału serca, udaru mózgu, uszkodzenia układu nerwowego. Cukrzyca jest również problemem społecznym, osobistą tragedią chorych, dotkniętych powikłaniami, a także ich rodzin – mówi prof. Krzysztof Strojek, Kierownik Oddziału Chorób Wewnętrznych i Diabetologii w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu, Konsultant Krajowy w dziedzinie Diabetologii.
Cena za produkt oraz za litr czy kilogram – to obowiązkowe informacje, które musimy znaleźć na sklepowych półkach. Niestety, przedsiębiorcy nie zawsze przestrzegają przepisów. W 2015 roku Inspekcja Handlowa wydała 625 decyzji dotyczących nieprawidłowego informowania o cenach produktów czy usług.
Banki, rozliczając umowy kredytowe we frankach szwajcarskich, powinny uwzględniać ujemne oprocentowanie – uznał Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. W przeciwnym wypadku konsumenci płacą wyższe raty. UOKiK sprawdził warunki kredytów hipotecznych we wfrankach w ING Banku Śląskim i mBanku.
Letnie upały stwarzają ryzyko odwodnienia, w tym utraty wody przez skórę. Źle nawodniona skóra staje się wiotka, mniej sprężysta i szybciej się starzeje. Dwa litry wody dziennie to minimum przy normalnej pogodzie, w trakcie upałów ilość spożywanej wody powinna wzrosnąć co najmniej dwukrotnie. Recepta na dobre samopoczucie i piękno skóry to także: witamina A oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza kwasy omega-3.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi